Србија

АМЕРИКАНЦИ РУШЕ КУРТИЈА? Ескобар подвукао црту, Приштина изазвала хаос на КиМ!

Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да тзв. Косово мора да испуни захтеве Запада по питању регистарских таблица и формирања Заједнице општина са српском већином, као и да сматра да је Србији јасно да је повлачење Срба из косовских институција бескорисно.

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке, ситуацију на северу Косова оценио као прилично опасну, јер су локалне институције остале без српских службеника.

„Били смо врло јасни и отворени у погледу онога што очекујемо од обе стране. Од стране Косова, ми смо затражили једногодишњи период имплементације да спроведемо кампању јавног обавештавања и да припремимо угрожену заједницу да буде спремна да промени регистарске таблице аутомобила. Позивамо их и да почну са стављањем питања Заједнице општина са српском већином на дневни ред. Ово је захтев. Са наше тачке гледишта и становишта партнера из Квинте, ово је захтев и ми ћемо остати чврсти. Са српске стране сматрамо да сваки протест треба да буде миран, а уклањање Срба из институција није корисно. Позивам стране да буду спремне да одмах испуне та питања“, рекао је он.

Ескобар је рекао да је време за више дијалога и да су Сједињене Америчке Државе биле веома јасне током преговарачког процеса о томе каква су очекивања од стране Косова.

„Такође смо били јасни са српском страном да се слажемо да питање Заједнице општина са српском већином буде на дневном реду. Разговарао сам са широким спектром гласова унутар Косова који ово подржавају и који су вољни да помогну Косову да испуни своје међународне обавезе по овом питању“, рекао је Ескобар.

Коментаришући изјаву косовског премијера Аљбина Куртија да Србија покушава да прикрије одбијање француско-немачке иницијативе за споразум покушавајући да дестабилизује ситуацију на северу Косова Ескобар је истакао да се не слаже са тим.

„Не, не мислим тако. Што се тиче француско-њемачког приједлога, прерано је да вагамо одговоре. Ова ситуација, ова криза се мора третирати онаква каква јесте. Постоје тензије које расту због недостатка комуникације, недостатка координације и недостатка воље за учешћем и пуним укључивањем у дијалог“, рекао је Ескобар.

Нагласио је да упркос резултатима избора одржаних у уторак у Сједињеним Америчким Државама, неће бити промене у америчком приступу Западном Балкану.
„Наш став о Западном Балкану је да регион треба да се интегрише у заједницу западних демократских земаља, што значи чланство у Европској унији за све, чланство у НАТО-у за оне који желе и регионална интеграција за све како би се решиле разлике. између њих. Дакле, ништа се неће променити као резултат избора“, рекао је Ескобар.

Како је истакао САД остају привржене безбедности и стабилности Западног Балкана.

„Заправо, управо су наши напори у координацији са нашим европским савезницима осигурали обнову резолуције у Савету безбедности за наставак мировне мисије у Босни. И изнад свега, имамо снажну посвећеност безбедности и стабилности Косова кроз КФОР“, рекао је он.

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930