Свет

Американци траже од Зеленског да уради оно што је рекао да је НЕМОГУЋЕ

Сједињене Америчке Државе тајно охрабрују Украјину да сигнализира отвореност за преговоре с Русијом, објавио је лист Вашингтон пост.

С друге стране, из Стејт Департмента су јавно казали да Москва ескалира рат и да не жели озбиљно да се укључи у мировне разговоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист је цитирао неименоване изворе који су рекли да захтев америчких званичника није имао за циљ да гурне Украјину за преговарачки сто, већ прорачунати покушај да се осигура да Кијев задржи подршку других нација.

Амерички и украјински званичници признали су да је забрана коју је украјински председник Володимир Зеленски увео да се преговара с руским председником Владимиром Путином изазвала забринутост у деловима Европе, Африке и Латинске Америке, где се последице рата на трошкове хране и горива највише осећају, наводи Вашингтон пост.

– Умор од Украјине је стварност за неке од наших партнера – цитира неименовани амерички званичник.

Зеленски је 4. октобра потписао декрет којим се формално проглашава да је било какав разговор с Путином „немогућ“, али ипак остављају отворена врата за разговоре с Русијом.

Савет за националну безбедност Беле куће није одмах коментарисао тачност извештаја.

Портпарол Стејт Департмента је, међутим, одговорио на напис листа.

– Рекли смо то раније и поновићемо: дела говоре више од речи. Ако је Русија спремна за преговоре, требало би да заустави своје бомбе и пројектиле и повуче своје снаге из Украјине – казали су из Стејт департмента.

– Кремљ наставља да ескалира овај рат. Кремљ је показао своју неспремност да се озбиљно укључи у преговоре још пре него што је започео своју инвазију на Украјину у пуном обиму – додали су.

„Кијев спрема потпуну евакуацију“

Њујорк тајмс пише да Кијев припрема потпуну евакуацију уколико потпуно остане без струје.

То је град од три милиона људи, а наводно већ постоји читав план за ову невероватну опцију. Око 40 одсто енергетске инфраструктуре је већ оштећено или уништено у руским бомбардовањима.

„Ако Русија настави са овим нападима, јасно нам је да би они могли бити потпуно без струје“, рекао је Роман Ткачук, владин званичник из Кијева.

Званичницима у граду је речено да би око 12 сати унапред имали упозорење да је систем на ивици колапса. У том случају, како је рекао Ткачук, људи би били обавештени да оду.

Али за сада је, каже, ситуација таква да се још може управљати. Међутим, евентуално потпуно замрачење би, наравно, донело бројне друге проблеме. Тако да у том случају не би било воде или многих других ствари које зависе од струје.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Блиц.рс/ Index.hr