Регион

БиХ постаје чланица ЕУ? Ево када би могла да добије статус кандидата за чланство

Pixabay.com

Вархељи истиче и да званичници Републике Српске подржавају убрзан пут ка Европској унији

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи рекао је да уколико у БиХ буде настављен убрзан процес формирања власти на свим нивоима, Европски савет би већ 15. децембра, након самита ЕУ – Западни Балкан, могао да одобри БиХ статус кандидата за чланство у Европској унији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вархељи је, у разговору за РТРС, рекао да је овај самит у Тирани јединствен јер се лидери ЕУ и Западног Балкана први пут састају ван Брисела, додајући да БиХ има времена и прилику да добије кандидатски статус.

Европски комесар је изразио наду да ће БиХ јачати институције како би самостално могла да доноси одлуке и да стране судије у Уставном суду БиХ неће више бити потребне по истеку текућег мандата.

Вархељи истиче и да званичници Републике Српске подржавају убрзан пут ка Европској унији.

– Имао сам прилику да се састанем са новом председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и заиста сам охрабен порукама које сам чуо од ње, односно спремношћу за убрзан пут ка ЕУ – истакао је Вархељи, преноси РТРС.

Додаје да он и председник Републике Српске Милорад Додик деле заједнички интерес за што бржи напредак на европском путу и обезбедјивање мира, стабилности и развоја.

 

Извор: Телеграф