СРБИЈА ЈАВЉА

БОРЕЉ ИЗГОВОРИО ОНО ШТО НИСМО ОЧЕКИВАЧЛИ!? Да ли је могуће да су Срби опет криви!?

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је да је вечерас разговарао са председником Србије Александром Вучићем, као и са премијером Косова Аљбином Куртијем и да је обе стране позвао да се уздрже од било каквих једностраних акција које би могле да доведу до даљих тензија.

„Последња дешавања доводе у опасност године напорног рада у оквиру дијалога Београда и Приштине“, написао је Борељ на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борељ је у својој изјави навео да повлачење косовских Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове, додајући да то има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

„Позивамо Србију и представнике косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције како би испунили своје дужности, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације. Истовремено, ЕУ поново позива косовске власти да без одлагања поштују своје обавезе. То значи да се одмах продужи процес пререгистрације возила и обустави свака казнена акција против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу решити стране у оквиру дијалога“, навео је Борељ.

ЕУ, рекао је Борељ, такође позива Косово да одмах започне кораке ка успостављању Заједнице општина са српском већином.

„Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова одлучио је да Заједница треба да се успостави. Стога је њено успостављање обавезујућа законска обавеза за Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Косова“, навео је Борељ.

Одговорност страна је да обезбеде мир и стабилност, додао је шеф европске дипломатије.

„Било какве радње, попут паљења аутомобила или застрашујуће реторике које би могле довести до тензија су неприхватљиве и изазваће одговарајуц́у реакцију међународне заједнице. У блиској сарадњи са Кфором и Косовском полицијом, Мисија ЕУ за владавину права (Еулекс) је спремна да обезбеди стабилност на терену на Косову у својој улози другог безбедносног одговора. Еулекс и Кфор ће наставити да подржавају одржавање безбедног и сигурног окружења у складу са својим мандатима“, поручио је Борељ.

Борељ је навео да ЕУ апелује на стране да озбиљно изаберу пут дијалога и да се уздрже од сваке акције која би довела до насиља и конфронтације.

„ЕУ је спремна да настави да олакшава преговоре, али обе стране треба да покажу спремност да траже решења на конструктиван начин и поштују своје обавезе преузете у дијалогу“, закључио је Борељ.

 

Извор: Курир