Свет

БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Против овога нема одбране, Руси направили нови корак

Британски обавештајци су упозорили на руско пребацивање хиперсоничних ракета Кинжал на територију Белорусије. О томе сведоче два авиона пресретача МиГ-31К и велики контејнер снимљен сателитима на белоруском аеродрому Мачулишчи, што наводи на закључак о размештању ове врсте ракета у Белорусији.

Ово је саопштило Министарству одбране Велике Британије. Они су приметили да су са војне тачке гледишта, предности размештања “Кинжала” у Белорусији за Русију мале, с друге стране, овај корак је очигледно “демонстрација” за Запад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након анализе сателитских снимака од 17. октобра, британски извиђачи уочили су два руска пресретача МиГ-31К на белоруском аеродрому Мачулишчи. На слици је такође видљив велики контејнер смештен у близини.

– Канистер је највероватније повезан са балистичком ракетом АС-24 Кинџал, за коју је прилагођена варијанта авона МиГ-31К. Русија је повремено лансирала ово оружје током рата у Украјини, али су залихе вероватно веома ограничене – навело је британско Министарство одбране.

Они су такође приметили да Русија користи своју напредну муницију дугог домета против циљева ограниченог оперативног значаја.

У међувремену, са војне тачке гледишта, постављање “Кинжала” у Белорусију не даје Русији неке значајније предности, па је у Британији вероватније да ће то бити виђено као демонстрација за Запад.

– Са дометом од преко 2.000 км, базирање Кинжала у Белорусији даје Русији малу додатну предност у смислу погађања додатних циљева у Украјини. Вероватно је распоређена првенствено да сигнализира Западу и приказује Белорусију као све већу саучесницу у рату – закључују у британском Министарству одбране.

Извор: Srbija Danas