Свет

БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Против овога нема одбране, Руси направили нови корак

Британски обавештајци су упозорили на руско пребацивање хиперсоничних ракета Кинжал на територију Белорусије. О томе сведоче два авиона пресретача МиГ-31К и велики контејнер снимљен сателитима на белоруском аеродрому Мачулишчи, што наводи на закључак о размештању ове врсте ракета у Белорусији.

Ово је саопштило Министарству одбране Велике Британије. Они су приметили да су са војне тачке гледишта, предности размештања “Кинжала” у Белорусији за Русију мале, с друге стране, овај корак је очигледно “демонстрација” за Запад.

Након анализе сателитских снимака од 17. октобра, британски извиђачи уочили су два руска пресретача МиГ-31К на белоруском аеродрому Мачулишчи. На слици је такође видљив велики контејнер смештен у близини.

– Канистер је највероватније повезан са балистичком ракетом АС-24 Кинџал, за коју је прилагођена варијанта авона МиГ-31К. Русија је повремено лансирала ово оружје током рата у Украјини, али су залихе вероватно веома ограничене – навело је британско Министарство одбране.

Они су такође приметили да Русија користи своју напредну муницију дугог домета против циљева ограниченог оперативног значаја.

У међувремену, са војне тачке гледишта, постављање “Кинжала” у Белорусију не даје Русији неке значајније предности, па је у Британији вероватније да ће то бити виђено као демонстрација за Запад.

– Са дометом од преко 2.000 км, базирање Кинжала у Белорусији даје Русији малу додатну предност у смислу погађања додатних циљева у Украјини. Вероватно је распоређена првенствено да сигнализира Западу и приказује Белорусију као све већу саучесницу у рату – закључују у британском Министарству одбране.

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930