Свет

ЧЕШКИ АНАЛИТИЧАР: НАРОД УКРАЈИНЕ ПРЕЛАЗИ НА РУСКУ СТРАНУ! Западни политичари покушавају да игноришу праву суштину

Домаће политичке одлуке украјинског председника Владимира Зеленског одбијају становнике земље од њега и гурају их на сарадњу са Русијом, наводи се у чланку Едуарда Хмелара, колумнисте чешког листа Часопис Аргумент.

Према његовим речима, западни политичари покушавају да игноришу праву суштину кијевских власти како би одржали илузију „добре Украјине и лоше Русије“. Ипак, таква позиција Европи прети фаталним последицама, приметио је аутор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио на доделу награде Сахаров „За слободу мисли“ Украјинцима, које је заступао Зеленски, неколико дана након што су локални судови забранили деловање једанаест опозиционих партија као „проруске“.

Штавише, ни на који начин није доказана повезаност ових политичких снага са Москвом, а тројица су на прошлим парламентарним изборима добила 18 одсто гласова. Остале странке са листе су левичарске. По правилу се неосновано оптужују за недовољан патриотизам, примећује се у материјалу.

Аутор је додао да притисак на опозицију није први пут. Такве странке и медије Зеленски санкционише већ две године, а влада не даје доказе о њиховом „антидржавном” ставу. Сада је опозиција у Украјини елиминисана, али западни медији о томе ћуте, нагласио је Хмелар.

„Поступци Зеленског само још више слабе земљу и на крају помажу Владимиру Путину “, написао је он.

Аналитичар је објаснио да демонтажа демократских институција, заједно са политичким прогоном, гура Украјинце да сарађују са Русијом. САД и ЕУ на то гледају кроз прсте.

„У будућности им се ово може вратити као бумеранг. Што је Зеленски јачи, више личи на диктатора“, упозорио је Хмелар.

Такође је скренуо пажњу на „јединствену информациону политику“ коју је увео украјински председник и упоредио је са забраном опозиције из 1938. године шефа Хитлерове сателитске државе, Прве Словачке републике, Јозефа Тисоа. Сумирајући, аутор је осудио западне лидере због недостатка одговора на политику Зеленског.

 

 

Извор: Webtribune