Свет

ДА ЛИ СЕ РАТ ШИРИ У СВЕМИР? Појавиле су се СУМЊЕ у поступке Илона Маска

Руске снаге немају намеру да се повуку из Херсона без борбе. Успркос најавама (или боље речено жељама) неких западних обавештајних служби, које су до таквог закључка дошле на основу интервјуа команданта руских снага у Украјини, генерала Сергеја Суровикина, и евакуације Руса и проруса из Херсона.

Није се очекивало да ће Руси тек тако напустити утврђене положаје за које су им били потребни месеци. Додуше, гомилање више од 20.000 војника на релативно малом простору омогућило је украјинској војсци да изведе офанзиву Харкова, јер је вишак трупа на једном месту значио мањак на другом. Западни медији су тада спекулисали да је Путин лично наредио да се Херсонска област одлучно брани, због чега је ту и окупљено толике снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руси су из херсонског џепа извадили нешто војне опреме, углавном далекометну артиљерију и новије тенкове (пре свега Т-90 и нешто Т-80) и борбена возила јер могу да изводе одбрамбене операције са старијом опремом. Руси сада закопавају далекометну артиљерију на левој обали Дњепра.

Од Херсона – тврђава
Истовремено, утврђују град Херсон и намеравају да од њега направе тврђаву коју ће бранити месецима. С обзиром на то да је Херсон велики град, који је пре окупације имао нешто мање од 300 хиљада становника, и да га због Дњепра и мочварног подручја западно од града није могуће ставити у комплетан амбијент, руска одбрана заиста може трајати веома дуго. Наравно, под условом да руски борбени морал може да издржи крваве битке.

Одлучност Русије да настави да брани херсонски џеп доводи украјинске генерале у тешку ситуацију. Знају да би већа офанзива довела до стотина мртвих и хиљада рањених, па оклевају. С друге стране, украјински политичари, као што то обично и бива са политичарима, понесени успесима и најавама руског повлачења, пожурили су да дају изјаве у стилу „Херсон је пред ослобођењем“.

Проблем је у томе што су највиши украјински команданти свесни да ослобађањем Херсона заправо неће постићи ништа важно. Политичари то желе јер је издаја којом је Херсон без борбе окупиран на самом почетку руске агресије огромна украјинска срамота, која ће се његовим ослобађањем само делимично умањити. Ослобођење града Херсона пред саму зиму ојачало би морал Украјинаца и олакшало им да преживе све недаће.

Украјински генерали знају да ће након искрваривања њихових снага у уличним борбама на крају стићи до десне обале Дњепра, коју не могу да пређу, јер би сваки покушај искрцавања преко Дњепра на леву обалу био самоубилачка операција, због на мочварни терен који тече дуж обала реке, што је последица нагомиланих руских снага у тој области.

Русија разматра могућност напада на америчке комерцијалне сателите
Претња Константина Воронцова, заменика директора Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова, да Русија разматра могућност напада на америчке комерцијалне сателите, осим што је узбудила јавност, потврдила је извесне сумње у поступке Илона Маска и његову сателитску мрежу „Старлинк“.

Ову претњу „појачао“ је бивши председник и премијер Русије Дмитриј Медведев, који је на Твитеру позвао Маска да угаси сателитски интернет сервис у Украјини. Медведев је честитао Маску што је „превазишао политичку пристрасност и идеолошку диктатуру на Твитеру“ и додао „одустајање од тог посла са „Старлинком“ у Украјини“, откривајући шта највише боли Русе.

Маск је омогућио Украјинцима да успоставе брзу и сигурну интернет везу „Спејс екс“ преко сателита „Старлинк“. Захваљујући овоме, Украјинци су уз америчку техничку помоћ (не преко компаније „Старлинк“, већ уз помоћ компаније коју је изабрао Пентагон) развили систем командовања и управљања који им даје велику предност на бојном пољу.

Колико је сада познато, део украјинских јединица које учествују у офанзивним и извиђачким операцијама имају уређаје који користе ГПС сателитску навигацију за прецизно одређивање положаја. Али још је важније да надређене команде могу да виде положаје ових јединица у реалном времену преко „Спејс екс“ интернет везе. Ово омогућава Украјинцима да изводе офанзивне операције ноћу без ризика да се нађу под пријатељском ватром. Уз то, преко „Спејс екс-а“, Украјинци шаљу наређења и извештаје без ризика да их Руси пресретну.

И што је најважније, координирају артиљеријску ватру. Украјински извиђачи масовно користе мале извиђачке дронове које је веома тешко открити и оборити. Али то само по себи не би било нешто важно да захваљујући „Спејс екс-у“ не достављају податке о откривеним циљевима директно украјинским артиљерцима. Тако украјинска артиљерија успева да уништи покретне циљеве у руској позадини.

Сви руски покушаји да поремете „Спејс екс“ били су неуспешни, па сада само прети да ће уништити сателите. Овог пута претња је изречена јавно, након што директни контакти са Маском очигледно нису дали задовољавајући исход за Русе.

Старлинк троши скоро 20 милиона долара месечно за одржавање сателитских услуга у Украјини
Маск је тврдио да „Старлинк“ троши скоро 20 милиона долара месечно за одржавање сателитских услуга у Украјини и да је „Спејс екс“ потрошио око 80 милиона долара да омогући и подржи „Старлинк“ у Украјини. Истовремено, ЦНН је известио да је компанија „Спејс екс“ у септембру послала писмо Пентагону у којем се наводи да не може да настави да финансира услугу „Старлинк-а“ у Украјини и да ће можда морати да прекине то финансирање уколико се не уложе десетине милиона долара месечно у укључује америчку војску.

Очигледно, Маск је покушао да побегне из Украјине. Међутим, дан после (15. октобра) Маск је „окренуо плочу“ и твитовао поруку: „Дођавола с тим… иако „Старлинк“ наставља да губи новац и друге компаније примају милијарде долара пореских обвезника, ми ћемо само наставити да финансирамо украјинску владу бесплатно“.

Након што су га подсетили да је његов пословни успех у великој мери заснован на огромним милијардама долара пореских обвезника које је Тесла добијао на почетку развоја, сваки пут када је био на ивици неуспеха, још из времена бившег председник Барак Обама.

Како лични притисци на однос Путин-Маск нису довели до одласка Спејс екс-а из Украјине, Москва је морала јавно да запрети. Руска војска има техничке могућности да онеспособи Маскове сателите. Међутим, питање је како би Вашингтон на то одговорио. Пропорционални напад на руске сателите не би имао смисла јер Руси немају ништа слично у свемиру.

 

 

Извор: Индекс, Блиц

Ознаке