Србија

ДАЧИЋ ОШТРО ОСУДИО САД И ЕУ! Ви или сте немоћни или прећутно сагласни са тим

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да маске треба да падну и да се види да ли Бриселски споразим постоји или не. Ако САД и ЕУ не могу да изађу са Куртијем на крај, онда или је то њихова немоћ, или прећутна сагласност, истакао је Дачић

Министар спољних послова је рекао да је он потписао Бриселски споразум када је био премијер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо да видимо, после девет година одбијања да се формира Заједница српских општина да ли неко размишља да се Бриселски споразум спроведе, јер због тога смо га и потписали – рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Србија није страна у сукобу, Србија се бори за заштиту Бриселског споразума.

На питање да ли ће Запад моћи да изврши притисак на Приштину, шеф српске дипломатије каже да не зна да ли могу да изврше притисак, али да нико у Србији не верује да они не могу.

– Ако САД и ЕУ не могу да изађу са Куртијем на крај, онда или је то њихова немоћ, или прећутна сагласност – истакао је Дачић.

Министар спољних послова је поручио Европској унији да је и њигова обавеза да се формира ЗСО.

– ЕУ кажем да је и њихова обавеза да се формира ЗСО, не само Куртијева. Кетрин Ештон је то потписала, ако то не стоји онда сте и мене преварили – напоменуо је Дачић.

Коментаришући излазак Срба из косовских институција, Дачић је рекао да је ово историјска одлука, и да је он подржава.

– Не треба да се правдамо да ли је донета у договору са Београдом или не. Цео свет може да доноси одлуке о КиМ, а као Београд не може. Ово је одлука Срба са КиМ – рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да Приштина мисли да су анестезирали Србе и да они само што нису прихватили независност.

„Све ћемо учинити да сачувамо мир“
Говорећи о скидању униформи од стране полицајаца на северу КиМ, каже да у институцијама на северу КиМ никада нико није био из Приштине и да је договор да то буду Срби.

– Ми бисмо волели да ова ситуација траје што краћа. Све ћемо учинити да сачувамо мир, да се протестује мирно, ово је нека врста отпора што Приштина не формира ЗСО – објаснио је Дачић.

Напоменуо је да је неопходно да се поштује Резолуција 1244.

– Више нема врдања или ће да се понашају у складу са Резолуцијом 1244 или ће да кажу отворено да су на страни Приштине, ово су времена када ће морати то јасно да кажу. Историјско клатно се окреће. Све облике отпоре према српској власти које су имали Албанци, сада Срби имају према албанској – напоменуо је Дачић.

Упитао је Приштину шта ће јој Срби у институцијама ако не жели са њима да сарађује.

– Кажу Украјина, Шпанија .. имају права на целој територији, једино Србија нема та права. Ако немате објашњења немојте да иритирате српски народ. Да би се Срби вратили у институције зна се шта Приштина и ЕУ треба да ураде – истакао је Дачић.

Коментаришући могућност да Приштина поднесе захтев за чланство у ЕУ, рекао је да они могу поднети захтев за чланство за ЕУ.

– Они хоће да истерају ЕУ на чистац да им то изгласа. То је потез који нема шансе да успе јер пет земаља ЕУ не признаје независност Косова – рекао је Дачић али и додао да озбиљно приступа тој теми, тако да је заказао неколико састанака о овом питању.

 

Извор: Информер