Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ: Једну ствар ОБАВЕЗНО МОРАТЕ да урадите, а ОВУ нипошто!

Фото: Јутјуб

Православни верници данас славе крсну славу, а за овај дан се везују и интересантна веровања.

Фото: Јутјуб

На Јована Златоустог се избегава свако коришћење конца, вунице, струне, тј. шивење, плетење, везивање. Верује се да онај ко тада прекине нит (конац) тиме прекида и свој живот.

Пошто у српском народу Свети Јован важи за ученог свеца, верује се да је на дан када он слави добро узети књигу у руке и прочитати бар неки њен део.

Данас будите милостиви

Свети Јован Златоусти је у тајне хришћанства ушао након смрти родитеља, када се замонашио. Тај свечани чин пратили су лично апостоли који су га благосиљали и прорекли му велику службу, велику благодат и велико страдање.

Кончић да стоји месец дана

У појединим крајевима Србије, жене које се на Свету Петку моле да затрудне или да се лакше породе, око руке обмотају конац. Од Свете Петке до Јована Златоустог прође месец дана, за то време конац стоји на руци, а ако пукне баш на Светог Јована, сматра се да то не слути на добро.

Рођен је у Антиохији, 354. године, где је студирао богословље у склопу школе библијске егзегезе којом је руководио Диодор Тарсијски. У Антиохији је рукоположен у чин ђакона и свештеника (385).

Као ђакон пише “О свештенству” (дело непревазиђено до данас), а као свештеник посветио се проповедничкој служби. Проповеда свакодневно, на одређене теме, али нарочито о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, осуђујући богате и оне који држе власт.

Благодарећи његовој проповедничкој слави, 397. године изабран је за епископа цариградског, где ће ускоро ући у сукоб са Евтропијем, министром двора цара Аркадија, и са царицом Евдоксијом јер је предлагао потпуну реформу начина живота, како у Цркви тако и на царском двору.

Под сплеткама Патријарха Теофила Александријског, Свети Јован је збачен са престола 402. године. Поново долази из првог прогонства, а напослетку Евдоксија га прогони у Кукуз, где је умро 407. године. Одавде пише највећи део писама, међу којима и 17 Писама Олимпјади.

Сматра се да је највећим тумачем Светог Писма, најбољим хришћанским беседником, учитељем хришћанског живота, идеални пример Црквеног пастира и страдалник за Јеванђеље Христово које је проповедао.

Црква га слави више пута у току године. 30. јануара заједно са Св. Василијем Великим и Св. Григоријем Богословом – Света Три Јерарха, и посебно 27. јануара и 13. новембра (26. новембра по новом календару.)

ПОУКЕ ЗЛАТОУСТОГ

Ако будеш одговарао укором на укор, онда ћеш распалити ватру.

Није на штети онај који трпи зло, него онај који чини зло.

Не буди злопамтљив, ако нећеш да увредиш себе самога.

Нема ничега безопаснијега, него ли опростити непријатељу; нема ништа опасније, него ли му се осветити.

Права вера при порочном животу не доноси никакве користи.

Нема већега тиранства, које би било тако неподношљиво, као навика; не називају њу узалуд другом природом.

 

 

Извор: mondo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930