Свет

ДАНАС САСТАНАК АМЕРИЧКОГ И КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА! Ово ће бити главна тема разговора

Фото: Pixabay.com

Кинески лидер Си Ђинпинг данас стиже на индонежанско острво Бали на дуго очекивани састанак са америчким председником Џоом Бајденом, уочи самита Г20, који ће по свему судећи бити испуњен тензијама због руског рата у Украјини.

Очекује се да ће двојица лидера разговарати о Тајвану, руској инвазији на Украјину и нуклеарним амбицијама Северне Кореје, многа од истих питања која се надвијају над Г20, чији је почетак у уторак без присуства руског председника Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Сергеј Лавров представљаће руског председника на самиту Г20 – првом откако је Русија извршила инвазију на Украјину у фебруару – након што је Кремљ рекао да је Путин превише заузет да би присуствовао. Уочи састанка са Сијем, Бајден је рекао азијским лидерима у Камбоџи да ће америчке комуникационе линије са Кином остати отворене како би се спречио сукоб, а да су тешки разговори готово извесни у наредним данима.

Сједињене Америчке Државе ће се „енергично такмичити“ са Пекингом, али настојати да „осигурају да конкуренција не пређе у сукоб“, рекао је Бајден, наглашавајући важност мира у Тајванском мореузу током обраћања на самиту Источне Азије у Камбоџи. На Бали је стигао у недељу увече.

Односи између суперсила су пали на најнижи ниво у последњих неколико деценија, поремећени растућим тензијама последњих година око низа питања у распону од Хонгконга и Тајвана до Јужног кинеског мора, принудне трговинске праксе и америчких ограничења кинеске технологије. Тензије су додатно порасле након августовског путовања председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на Тајван. Посета је разбеснела Кину, а одговор који је уследио биле су војне вежбе у близини Тајвана.

Бајден је у септембру рекао да ће америчке снаге бранити Тајван у случају кинеске инвазије, што је његова најексплицитнија изјава о том питању до сада, што је изазвало још један љутити одговор Пекинга.

Бајден и Си, који су имали пет телефонских или видео позива откако је Бајден постао председник у јануару 2021. године, последњи пут су се лично срели током Обамине администрације када је Бајден био потпредседник.

Мало је вероватно да ће данашњи састанак донети заједничку изјаву, саопштила је Бела кућа, али би то могло да помогне стабилизацији односа.

Обојица лидера присуствоваће отварању самита Г20 на Балију у уторак. Лавров је у недељу рекао да Запад „милитаризује“ југоисточну Азију у покушају да обузда руске и кинеске интересе, постављајући терен за даљу конфронтацију са западним лидерима на Г20.

Очекује се да ће се британски премијер Риши Сунак састати са Лавровом на самиту, саопштио је портпарол Даунинг стрита. Такође је вероватно да ће одржати билатерални састанак са Бајденом. Блок Г20, који укључује широк спектар земаља у распону од Бразила до Индије и Немачке, чини више од 80 одсто светског бруто домаћег производа (БДП) и 60 одсто његовог становништва.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе требало би да се придружи индонежанском председнику Џоку Видоду у обраћању на паралелном пословном форуму Б20 који се одржава у понедељак уочи самита Г20. Очекује се да ће се милијардер Илон Маск виртуелно придружити једној од сесија.

 

Извор: Курир