Регион

ДОДИК ПОСЛАО ЈАКУ ПОРУКУ! На полагању заклетве у Бањалуци Додик никад јаснији о својим ставовима

ТРЕЋИ пут у свом животу стојим пред вама као председник Републике Српске. Многи су ту били пре мене, па могу да осетим понос људи који су ово радили – Радована Караџића, Биљане Плавшић, Николе Поплашена, Мирка Шаровића, Драгана Чавића, Милана Јелића, Рајка Кузмановића и Жељке Цвијановић.

Република Српска је нама најважнија, посебно свим људима који су живели овде. Увек смо сарађивали са свима, зато и користим овај дан да позовем све да са нама буду партнери, да не очекују поданике, јер то неће добити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је јуче поручио Милорад Додик, председник Републике Српске, након полагања заклетве у Народној скупштини РС. Свечану обавезу потписала је и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и потпредседници Српске Ћамил Дураковић и Давор Прањић. Свему је претходила конститутивна седница НС РС, на чијем челу ће наредне четири године бити Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске.

Обраћајући се посланицима, Додик је навео да је Српска данас импресивна територијална и друштвена заједница коју је створио народ.

– Увек желимо мирну, стабилну и прихваћену Српску. Сарађујемо са свима који нас уважавају. Српска нуди поштовање Устава у БиХ. А, кључна политика биће борба за стабилност и мир – поручио је Додик.

Према његовим речима, међународни интервенционизам није у интересу било кога у БиХ, па неће бити прихваћене интервенције које задиру у имовинско-правне односе и друга питања важна за РС. Поновио је да Кристијан Шмит није високи представник:

– Устав БиХ је за нас довољан оквир да радимо и фукционишемо. Политички реваншизам није опција. Уколико неко жели да прихвати лажног високог представника, реаговаћемо.

Спреман сам да разговарам са Американцима, али сам се заклео да нећу причати са Британцима, јер они само мешетаре.

Додик је рекао и да не могу остати Суд и Тужилаштво БиХ како је наметнуто, већ да је потебан договор о тачно утврђеним надлежностима и обавезама:

– Република Српска има своју Србију, и своју Русију. Имамо партнере као што је Мађарска, Хрватска и Црна Гора. Имамо с ким да разговарамо, а не са сподобама попут Шмита. Ја сам човек мира, али нека свако зна да је РС способна да се брани. Тражимо да се врати Устав, а ако то не буде, не требате нам – поручио је Додик и овако завршио говор: „Живела Република Српска, живела Србија и наравно Русија!“

Жељка Цвијановић, која је јуче по подне Додику предала функцију председника РС, поручила је да у Сарајево одлази „испружене руке“, да ће њена одговорност у Председништву БиХ бити да заступа ставове институција Српске:

– Водећи рачуна да живимо своји на своме и да никоме ништа не желимо да отмемо, морамо бити у стању да бранимо оно што је наше и да не дозволимо другима да нам то одузму.

Полагањем заклетве посланика и избором Стевандића за председника Народне скупштине, Република Српска је званично започела процес формирања институција након одржаних октобарских избора, и по томе је прва у БиХ. Иако замишљена као свечана, конститутивна седница изгледала је као већина седница у претходном сазиву – обележиле су је оштре речи између опозиционих и владајућих посланика, а главна тема је била „крађа“ на изборима.

Најгласнији у критикама био је опозициони посланик Небојша Вукановић, који је покушао и да унесе транспарент на седницу, али је спречен. Денис Шулић (СНСД) питао је Вукановића и посланике с његове листе зашто су прихватили мандате ако тврде да су избори покрадени.

– Зашто сте ушли у парламент ако је нелегалан? Лепо је узети посланичку плату, а онда причати како су избори покрадени, украдени – рекао је Шулић.

Вукановић је навео да би „крађом на изборима требало да се баве правосудни органи“ и најавио да ће наредне четири године на то указивати.

ДОШАО НА ХИМНУ „МОЈА РЕПУБЛИКА“

ДОДИК је јуче напустио салу када је на почетку седнице интомирана химна БиХ, а вратио се чим је уследила химна Српске „Моја Република“. Сви опозициони посланици напустили су салу кад је Додик полагао заклетву. Он је реаговао речима да му „опозиција оваквим потезима даје додатну снагу“. Додик је открио и да је нудио опозицији да се прави концентрациона влада:

– То су одбили. Нека народ зна.

ОПОЗИЦИЈА ОДБИЛА РУКОВАЊЕ

ЧЛАНОВИ централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић и Јован Калаба напустили су Народну скупштину након што им је речено да посланици из реда опозиције не прихватају да им они уруче сертификате којим се потврђује да су добили мандате. Посланици ПДП и СДС раније су преузели сертификате у стручној служби, чиме су практично одбили руковање са представницима ЦИК.

 

Извор: Новости