Свет

ДОГОВОР ПРОПАДА! Рок до понедељка или примена још строжијих мера

Фото: Pixabay

Земље чланице Европске уније нису успеле да се договоре о ограничењу цене руске сирове нафте из мора, будући да је Пољска инсистирала да горња граница мора да буде нижа од оне коју је предложио Г7 како би се смањила способност Москве да финансира инвазију на Украјину, рекле су дипломате.

„Нема договора. Правни текстови су сада договорени, али Пољска још увек не може да пристане на цену“, рекао је један дипломата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још није одређен нови датум преговора, додао је, иако би механизам ограничења цена требало да ступи на снагу 5. децембра.

Ако до следећег понедељка не буде договора о ограничењу цена које је предложио Г7, ЕУ ће да примени строже мере договорене крајем марта – забрану увоза целокупне руске сирове нафте од 5. децембра и забрану увоза нафтних деривата од 5. фебруара, рекле су пољске дипломате.

Мађарска и друге две средњоевропске државе без излаза на море осигурале су изузеће од те забране, подсећа Реутерс.

Група седам индустријски најразвијенијих земаља (Г7) предложила је блажу верзију забране како би снабдевање глобалне привреде нафтом остало стабилно јер Русија испоручује 10 одсто светске нафте.

Група је предложила да ЕУ и други глобални купци наставе да купују руску сирову нафту, али само ако је њена цена на договореном нивоу Г7 или испод ње. То би смањило приходе Кремља. Г7 је предложио горњу границу од 65-70 долара по барелу, али Пољска и неки други тврде да то неће нашкодити Москви.

Пољска, Литванија и Естонија заговарају ограничење цене од 30 долара по барелу.

„Пољаци су потпуно бескомпромисни по питању цене, не предлажући прихватљиву алтернативу“, нагласио је дипломата Уније. „Јасно је да постоји све већа љутња због пољског стајалишта.“

 

Извор: Курир