Свет

ДОКТОР ПРОПАСТ ОТКРИВА: Још две државе су „на курсу судара“ све се цепа на два дела

Нови светски рат је практично у току „сигурно у Украјини и сајбер простору“, саопштио је познати економиста Нуриел Рубини који постао познат по предвиђању финансијске кризе 2008. – 2009. године

Прошле недеље, немачки лист „Шпигел“ интервјуисао је професора Рубинија и навео неке од најакутнијих проблема на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећајући на недавни догађај чији је домаћин био Међународни монетарни фонд, он се осврнуо на историчара Најла Фергусона који је „у једном говору рекао да бисмо били срец́ни да имамо економску кризу као 1970-их — а не рат као 1940-их“.

Говорећи о великим глобалним претњама, Рубини је поменуо текући сукоб између Русије и Украјине, додајући да су и Иран и Израел „на курсу судара“.

– Читао сам да Бајденова администрација очекује да ће Кина напасти Тајван – рекао је економиста, сумирајући да је „Трећи светски рат већ почео“.

Ривалство између Вашингтона и Пекинга подстиче напетост у великој мери, приметио је Рубини, додајући да су САД забраниле извоз одређених полупроводника у Кину и да врше притисак на европске нације да прекину трговинске везе са земљом из разлога националне безбедности. Он сматра да прети распад глобализованог света.

– Трговина, финансије, технологија, интернет: све ће се поделити на два дела – предвиђа економиста.

– Питао сам председника једне афричке земље зашто добија 5Г технологију из Кине, а не са Запада. Рекао ми је, ми смо мала држава, па ће нас ионако неко шпијунирати. Онда бих могао да узмем и кинеску технологију, јефтинија је – открио је економиста за „Шпигел“.

Нуријел Рубини је постао познат по предвиђању финансијске кризе 2008. – 2009. године, а Волстрит га је назвао „Доктор Пропаст“.

 

 

Извор: Srbija Danas