Србија

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ево каква зима нас очекује

Директор РХМЗ открио је колико ће бити ледених дана у Србији током зиме!

Будући да се током октобра задржало право пролећно време, а тако ће се наставити и у првој недељи новембра, сви се питају када стиже први снег и колико ће бити ледених дана.На основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) проф. др Југослав Николић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекује се да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око плус 1 степен изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1°С до 5°С у нижим пределима, а од -3ºС до -1°С у планинским пределима – навео је он на својој Инстаграм страници.

Рекао је да ће током јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана. Очекује се од 7 до 20ледених дана са максималном температуром нижом од 0, а на планинама од 30 до 50 ледених дана. Постоји могућност појаве таласа хладноће током јануара.

Климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека у целој земљи. „Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм“, навео је Југослав Николић и додао да се коначни климатски изгледи за зиму 2022/23. године бити издати након завршене онлине конференције чланица СЕЕЦОФ региона и постизања консензуса о сезонској прогнози, 30. новембра.

Извор: НПортал