Србија

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ево какво време нас очекује до краја године

НАШ метеоролог Марко Чубрило на свом Фејсбук профилу је објавио детаљну временску прогнозу за децембар. Температуре ће ове недеље бити углавном око просека.

Почетак децембра доноси суво и прохладно време, прогнозира метеоролог. До 6. децембра извесно је да неће бити јачег захлађења, али после овог датума се „ломе копља“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У понедељак јутро, а понегде и већи део дана, биће тмурно, уз ниске облаке и маглу. Током дана нас очекује суво време, понегде уз краће сунчане интервале. Ветар ће бити слаб, док ће крајем дана у кошавском подручју полако јачати југоисточни ветар. Јутарњи минимум кретаће се од минус један до пет степени Целзијуса, а дневни максимум од око 2 степена у местима са ниским облацима и маглом до око 10 у пределима где буде сунчаних интервала. Од уторка до четвртка на временске прилике изнад нас ће утицати нова, слаба циклонска активност чији ће центар бити над југом Италије“, појашњава Чубрило.

У уторак ће, наводи он, углавном бити суво уз променљиву облачност. У кошавском подручју дуваће умерен, на ударе и јак источни и југоисточни ветар, док ће дуж северног Јадрана јачати бура. У среду и четвртак очекује нас претежно облачно време уз нешто чешћу појаву углавном слабе кише.

„Јутарњи минимуми у уторак кретаће се од -4 до +2, тако да се над већим делом региона очекује слаб мраз, док ће наредних дана минимуми због облачног и ветровитог времена бити мало виши, од 0 до +5 степени Целзијуса. Дневни максимум ићи ће углавном до +4 до +9 степени Целзијуса, док ће на крајњем истоку и западу региона бити мало хладније, углавном до 0 до +3 степена Целзијуса. У кошавском подручју до четвртка увече умерен и јак југоисточни ветар, а дуж северног и дела средњег Јадрана бура. У другом делу недеље се рачуна на суво и стабилно време“, закључује Чубрило.

Још увек, истиче, нисмо ближе расплету ситуације после 7. децембра.

„Симулације модела виде огромне варијанте како ће се синоптика после тог датума развијати. Све ће зависити од тога где ће се ситуирати поље антициклона после тог датума. Уколико његово језгро поново буде над Скандинавијом, ка нама може доћи до упада врло хладног ваздуха са североистока Европе и то би означило почетак врло ниских температура уз снег. Уколико тај антициклон крене на запад и ситуира се над Гренланд и Исланд, хладан продор ће отићи преко Скандинавије ка северозападу Европе, а наш део континента ће се наћи у топлом струјању, што би нам донело релативно високе температуре уз честу кишу. На крају постоји (за сада најмање вероватна, али не значи и немогућа опција), а то је да се антициклон ситуира над Великом Британијом. Такав развој синптике би нама донео продор маритимно-поларног ваздуха уз умерено захлађење и снежне падавине“, закључује Чубрило.

Извор: Новости