Русија

Две државе ипак остају део руског пројекта

Јапанска енергетска компанија СОДЕЦО одлучила је да задржи свој удео од 30 одсто у новом ентитету који ће управљати пројектом нафте и гаса Сахалин-1.

То је саопштио јапански министар економије и индустрије Јасутоши Нишимура, преноси Раша тудеј (РТ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је изузетно важан пројекат“, рекао је он, поздрављајући одлуку која ће, према његовим речима, помоћи да се обезбеди енергетска безбедност Јапана.

Нишимура је рекао да СОДЕЦО сада мора да обавести Москву о својој одлуци до 11. новембра, што је рок који је поставила Русија. Јапанска влада поседује 50% удела у СОДЕЦО-у, док остале акције држе приватне компаније, укључујући трговачке фирме Итоцху и Марубени, као и енергетске компаније Инпеx и Јапан Петролеум Еxплоратион.

Москва је почетком октобра објавила план за успостављање новог локалног оператера за Сахалин-1. Пројектом је раније управљао амерички нафтни гигант ЕxxонМобил, који се повукао раније ове године због западних санкција против Русије.

Друге заинтересоване стране, а то су јапански СОДЕЦО и индијска корпорација за нафту и природни гас (ОНГЦ), добили су месец дана да објаве да ли желе да задрже своје уделе у новој компанији. ОНГЦ је раније ове недеље објавио своју одлуку да задржи свој удео у Сахалину-1.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92