Свет

ЕРУПТИРАЛИ ПРОТЕСТИ У КИНИ, ТРАЖЕ ОСТАВКУ СИЈА

Фото: Јутјуб

Протести због строгих државних мера борбе против корона вируса, које су довеле до затварања милиона људи у њиховим домовима, проширили су се на Шангај и друге градове после тврдњи да је то узроковало повећан број жртава пожара у једној згради на северозападу Кине, јавља АП.

Највеће демонстрације су биле у Шангају – дому 26 милиона становника – а многи су храбро захтевали оставку председника Си Ђинпинга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција у Шангају је употребила бибер спреј против око 300 демонстраната који су се синоћ окупили да оплакују 10 људи страдалих у пожару у Урумћију, у региону Синђијанг, наводи америчка агенција позивајући се на очевице.

Видео снимци с друштвених мрежа за које се наводи да су направљени у Нанџингу на истоку, Гуангџоу на југу Кине и у најмање још пет других градова приказују демонстранте како се сукобљавају с полицијом одевеном у бела заштитна одела или демонтирају барикаде које се користе за затварање насеља.

Грађани огорчени због пожара

Сведоци су рекли да је протест одржан и у Урумћију, али америчка агенција није могла да потврди ове тврдње са других видео снимака.

Због пожара у стамбеном насељу у Урумћију који је избио у петак, према званичним подацима погинуло је 10 људи јер је хитним службама требало три сата да угасе ватру због кашњења које многи приписују антиепидемијским мерама, због чега су, судећи по онлајн коментарима, грађани огорчени.

Током периода затварања града Урумћија житељима неких квартова су врата била затворена ланцима, рекао је за америчку агенцију извор који је желео да остане анониман.

Политика нултог ковида

Влада председника Си Ђинпинга, која спроводи стратегију нулте толеранције на ковид, суоцава се са растућим бесом грађана због политике „нулте толеранције на ковид“ због које је онемогућен приступ областима широм Кине, наводи АП.

Ипак, због овакве политике Пекинга стопа заразе у Кини нижа је од оне у Сједињеним Државама и другим земаљама.

Међутим, владајућа Комунистицка партија суоцава се са све већим притужбама на економске трошкове и неизвесност јер се предузећа затварају, а породице остају више недеља изоловане са ограниченим приступом храни и лековима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/Танјуг

Ознаке