Србија

ЕУ ПАРЛАМЕНТ УЦЕЊУЈЕ СРБИЈУ? Ако хоћете паре урадите ОВО!

Европски парламент би требало да усвоји резолуцију којом се предлаже укидање приступних фондова уколико Србија не усклади спољну политику с Европском унијом

Европски парламент, према свему судећи, усвојиће сутра на пленарној седници резолуцију којом се предлаже укидање европских приступних фондова за Србију све док не уведе санкције Русији због рата у Украјини!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политичко самоубиство
Санкције ништа не би решиле, не би зауставиле рат у Украјини, не би нанеле штету Русији, али би Србија свакако тиме угрозила себи егзистенцију
Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије

Нацрт ове резолуције, чији је је аутор хрватски европосланик Тонино Пицула, већ је усвојио Спољнополитички одбор Европског парламента, због чега се очекује да ће документ бити изгласан и на пленарној седници. Стручњаци упозоравају да је ова резолуција, иако неће имати обавезујући карактер, јасан сигнал да Европа све отвореније уцењује Србију да уведе санкције Русији!

Антисрпска политика
Дубравка Филиповски, потпредседница скупштинског Одбора за евроинтеграције, каже да свака резолуција која је усвојена у Европском парламенту представља део константних притисака на нашу земљу.

– Ово није прва резолуција која носи антисрпско обележје а да ће, вероватно, бити усвојена у Европском парламенту. Свака резолуција која је потекла из ове институције, укључујући и ову у најави у вези са увођењем санкција Русији и стављањем „катанца“ Србији на приступне фондове ЕУ, заправо је вид притисака на нашу земљу – наглашава Филиповска.

Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије, истиче да наша земља никада није ни добијала поклоне од Европе, већ само претеће поруке.

– Србија није навикнута да добија поклоне из Европског парламента, него углавном захтеве и претеће поруке. Међутим, те одлуке и резолуције Европског парламента немају обавезујући карактер. Мора се водити рачуна о томе да Запад на све могуће начине и преко свих својих канала дуго времена, чак и пре почетка руске операције у Украјини, настоји да забоде клин у односе Србије и Русије и да прекине стратешке односе, да спречи сарадњу наше две земље. Србија не сме поклекнути и не сме увести санкције Русији! Оне ништа не би решиле, не би зауставиле рат ни довеле до мира у Украјини, не би нанеле штету Русији, али би Србија свакако тиме угрозила себи егзистенцију – упозорава Јовановић.

Пицула је усташа
Перко Матовић из Центра за националну политику оцењује да је посланик Европског парламента Тонино Пицула, који је аутор ове резолуцију, „најобичнији усташа пресвучен у комунистичку униформу“.

– Тонино Пицула је усташа који је пресвучен у комунистичку униформу. Такође, он је у Европском парламенту члан опозиционе парламентарне коалиције. Српска напредна странка је члан Европске народне партије, која је главна и најјача коалициона група у Европском парламенту, те о нашем положају неће одлучивати осредњи хрватски политичар. Мислим да ће српска дипломатија успети да превазиђе и овај изазов, као што је успела да превазиђе и све до сада – закључује Матовић.

Мој угао
ДАРКО ОБРАДОВИЋ
ЦЕНТАР ЗА СТРАТЕШКУ АНАЛИЗУ
Апсолутно није обавезујућа резолуција Европског парламента, али је снажан политички сигнал да ми, ради свог опстанка, морамо да се дистанцирамо од Русије.

Пицула: Прекинути преговоре са Србијом
Тонино Пицула, хрватски европарламентарац и аутор спорне резолуције, још док је писао овај документ, изјавио је да преговори са Србијом о пуноправном чланству у Европској унији не би требало да се наставе уколико се Београд не усагласи с европском спољном политиком и уколико не уведе санкције Русији.

– Вучић ће морати да реши проблем и да одреди где Србија заправо припада. Не би требало да окрене леђа Западу, него да му се прикључи – рекао је Пицула.

 

Извор: Информер