Србија

ЕВО КАДА СТИЖЕ ЛЕДЕНА ЗИМА У СРБИЈУ!? Налазимо се између циклона и антициклона

Фото: фејсбук принтскрин

На југу Баната и у Подунављу биће олујних удара јачих од 80 километара на час

На корак смо од децембра, а време је у складу са календаром. Има ли зимског сценарија на видику и каква се временска ситуација очекује у наредном периоду открива метеоролог Ђорђе Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, подручје Србије налазиће се у петак између два веома изражена система. Налазиће се под утицајем циклона, који ће се својим центром премештати са југа Италије и Сицилије преко Јонског мора ка Грчкој и између антицклона са истока и из области Русије.

„Услед овакве синоптичке ситуације, са истока ће нам пристизати хладна, са Медитерана влажна ваздушна маса, па ће бити облачно са падавинама. Услед веома израженог градијента ваздушног притиска између ова два система над нашим подручјем, дуваће умерен до јак источни и југоисточни ветар. На југу Баната и у Подунављу биће олујних удара јачих од 80 километара на час, а због источније компоненте кошаве биће хладније, тј. дуваће кошава хладног карактера. Дакле, на подручју Србије у среду, четвртак и петак биће облачно и хладно повремено са кишом“, каже Ђурић:

„У брдско-планинским пределима могућа је киша са суснежицом и снегом, а негде ће се снежна граница спустити на свега 500 до 600 метара надморске висине, на југу и југозападу Србије локално и на 400-500 метара па ће у четвртак у нижим пределима на југу и југозападу Србије бити услова за суснежицу и влажан снег.“

Данас ће на северу Србије бити углавном суво. Максимална температура ће данас и у петак бити од 4 до 8, у Београду до 6 степени. У четвртак ће бити веома хладно. Максимална температура од 3 до 7, а у Београду до 5 степени.

„Иако ће наредних дана бити хладно, јутра неће бити превише хладна и то захваљујући облачности и падавинама који ће смањивати израчивање ваздуха у атмосферу, па ће и температурна разлика између дневних и јутарњих температура бити веома мала. У суботу се очекује пораст ваздушног притиска, па се под утицајем антициклона очекује стабилније суво време“, наводи Ђорђе Ђурић.

У недељу, прво у јужним и централним, а до краја дана и у осталим пределима очекује се јаче наоблачење са кишом, а на планинама са снегом. Максимална температура биће током викенда од 6 до 10, у Београду и до 8 степени.

Почетком следеће седмице ће бити мало топлије, уз максималне температуре од 8 до 12, а у Београду до 10 степени.

„Средином следеће седмице биће мало свежије, а температура ће бити у паду за око пар степени, тако да се снег поново очекује само у брдско-планиснким пределима. С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године и за почетак децембра од 5 до 9 степени, видимо да су температуре на крају овог новембра углавном око својих просечних вредности и да се тако очекује и током првих 10 дана децембра, уз мање осцилације и одступања.“

Иако се наредних дана очекује време у складу са календаром, класично јесење-зимско, облик падавина у нижим пределима биће углавном у облику кише, а на планинама у облику снега. Наредних десетак дана на нашем подручју не очекује се прави зимски сценарио, јер ће и даље бити веома изражен Атлантик и Медитеран по питању циклона, који ће према нама транспортовати влажну и топлију ваздушну масу са запада, док нам се са истока очекује утицај антициклона.

 

 

Извор: Еспресо