Србија

ГАЗДА ИЗ ТУРСКЕ ПРЕКО НОЋИ ЗАТВОРИО ФИРМУ И ОСТАВИО РАДНИКЕ НА УЛИЦИ: Добили милионске субвенције, па побегли из Србије

Турска фабрика Бертекс Текстил (Бертеx Теxтиле) у Крагујевцу је затворена, а објекат у ком се она налази оглашен је на продају, незванично је потврђено у градској управи Крагујевца за „Блиц Бизнис“.

Према писању локалног портала Уцентар, послодавац је „напрасно одлучио да се покупи и оде“, те су запослени у фабрици остали без посла, али и без отпремнина. Како је истакнуто Србија је, одлуком Владе, дала вишемилионске субвенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише на сајту АПР, компанија је основана 2017. годинем, а према писању локалног портала прве две године држава је плаћала и порезе и доприносе за све запослене док је за време короне чак исплаћивала и плате као и друге новчане помоћи. Како се ради о приватној фирми, она није у надлежности локалне самоуправе.

Како се на порталу наводи, супротно одредбама Закона о раду, 95 запослених је добило отказ као технолошки вишак, а да притом отпремнине нису исплаћене.

– Сам поступак давања отказа је, како наводе сада већ бивши радници, био прилично насилан и све је под принудом потписано за време викенда. Поред новца за отпремнину, нису исплаћене ни плате за септембар, део октобра као и заостале обавезе везане за превоз и неискоришћене дане одмора… Случај је пријављен инспекцијским органима, а бивши запослени позивају надлежне да се прикључе преговорима и помогну исплату заосталих зарада, пише на порталу.

Према подацима АПР, како је већ наведено компанија је основана 19.04.2017. године у Крагујевцу. Као законски заступници ове компаније на АПР су пријављена два турска држављанина, Ибрахим Ајдин и Ферхат Гедик.

Само још једна у низу

Подсетимо, ово је пример још једне у низу страних компанија које преко ноћи затварају своје пословне просторе, производне објекте, и раднике остављају на улици. Тако је прошле године исто урадила и италијанска компанија Геоx, а годину дана и Турски ланац пекара Симит Сарај.

Један од најупечатљивијих примера неодговорног понашања страних компанија у Србији је одлазак руске компаније Спилит, односно „Нефа намештај“, која је у мају 2019. године без икаквог обавештења на цедилу оставила више од 550 радника.

Спилит је у Врању производњу почео са 130 радника, а у моменту затварања на платном списку их је било и дупло више. У Врање су дошли 2017. године и почели производњу намештаја у закупљеним погонима Јумка.

– Руководство Врања шокирано је одлуком компаније „Спилит“ да такорећи преко ноћи нестане из овог града. У последње време чак смо разговарали и о могућим субвенцијама које би им дали за проширење производње и земљишту које би за ширење користили. Сада их зовемо све редом од директора до потпарола, али не вреди, као да су у земљу пропали – изјавио је у моменту затварања Спилита за „Блиц“, тадашњи помоћник градоначелника Врања за привреду Ненад Величковић.

Извор: Уцентар/Блиц Бизнис