Свет

ХАОС НА САМИТУ Г20 ЗБОГ РАТА У УКРАЈИНИ!

Кина се успротивила захтеву Кијева да Русија буде искључена из ове формације, што је јуче поновила Сергеју Лаврову који предводи руску делегацију

Иако рат у Украјини није званично на дневном реду самита Г20, ова тема доминира скупом који је отворио домаћин, председник Индонезије Џоко Видодо, позвавши на јединство и окончање сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Видодо је говорио о свету који не сме да буде подељен. Тражио је конкретну акцију којом би се постигло побољшање глобалне економије упркос дубоким расколима и упозорио да ће, ако се не оконча рат у Украјини, бити тешко да свет крене напред. Мирнодопске поруке домаћина тешко да се поклапају с различитим интересима и мишљењима земаља учесница.

Представници држава ЕУ, са САД и Великом Британијом, настоје да придобију друге чланице да следе њихов курс, превасходно Индију, Кину, Јужноафричку Републику. Из Брисела су се и пре него ће Макрон јуче позвати Париз и Пекинг на уједињење чули захтеви да се искористи кинески утицај на Русију – која од овог сусрета не очекује ништа посебно.

Москва се жалила на покушаје западне политизације самита и пре него што је почео, а из њиховог угла кривац за глобалну кризу је онај ко уводи санкције и трговинске блокаде.

Најважнији догађај од почетка рата на европском тлу, који је на Балију окупио најмоћније светске политичаре, изузев руског председника, рефлектује оно што је поменуо индонежански председник – колико је свет подељен.

Зато Шарл Мишел сматра да треба да искористи самит како би се уверили партнери у Групи 20 да треба да изврше већи притисак на Русију јер, како је истакао, према повељи УН није прихватљиво да се границе држава мењају силом. С тим у вези, од великог значаја су сусрети на маргинама који изазивају више пажње него званични говори. Иако поједини претходни форуми нису били плодоносни, билатерални састанци често буду од користи, као што су се, рецимо, у Осаки 2019. Доналд Трамп и Си Ђинпинг сагласили да наставе преговоре како би решили трговински спор. Томе се нада и француски председник, који је затражио од кинеског председника да интервенише код руског колеге јер Пекинг може да утиче на Путина да се врати за преговарачки сто.

Кинески председник, како је пренето из Јелисејске палате, у разговору с Емануелом Макроном на маргинама самита „пружио је подршку европским посредничким напорима” и поновио противљење употреби атомског оружја у Украјини.

Кина се такође успротивила захтеву Кијева да Русија буде искључена из Г20, што су кинески представници јуче поновили Сергеју Лаврову, који предводи руску делегацију. Путин није дошао на Бали, али јесте руски шеф дипломатије, пред којим је британски премијер, пре него ће „осудити руску инвазију и убијање цивила”, рекао да је Владимир Путин требало да буде спреман да се суочи с њима на самиту кад би, можда, могли да реше нека питања да би Русија „могла да оконча овај варварски рат”. Риши Сунак је имао опаску и на рачун неутралних или оних који не следе апсолутно западни став, пре свега Кине и Индије, рекавши да су све земље у опасности због учињеног преседана.

„Земље не би требало да врше инвазију на суседе, да нападају цивилну инфраструктуру и цивиле, прете нуклеарном ескалацијом. То су сигурно ствари око којих се сви можемо сложити”, био је јасан Сунак.

 

Извор: Ало