Свет

ХАОС У КИЈЕВУ: Пао снег, температура у минусу, а милиони људи без струје и грејања

Фото: Твитер принтскрин

У Кијеву је пао снаг, температура је данас око нула Целизијусових степени, а милиони људи у украјинској престоници и околини немају струју и грејање.

Хладно време постепено повећава енергетске потребе потрошача, а рад на поправци погођених електроенергетских објеката је у току, саопштио је оператер Укренерго, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Произвођачи електричне енергије и даље нису у могућности да обезбеде потпуно снабдевање електричном енергијом након руских ракетних напада у среду и немају другог избора осим да штеде енергију увођењем рестрикција, наводи се у саопштењу.

„Режим рестрикција потрошње је и даље на снази због дефицита капацитета, који тренутно износи око 20 одсто“, навео је Укренерго на Телеграму.

Давид Арахамија, лидер странке Слуга народа председника Украјине Володимира Зеленског, изнео је предвиђање да ће Русија наредне седмице извести нове инфраструктурне нападе и рекао да би недеља могла бити заиста тешка.

Зеленски је синоћ рекао да постоје рестрикције електричне енергије у 14 од 27 украјинских региона.

Рестрикције утичу на више од 100.000 потрошача у сваком од региона, казао је он.

Погођени региони укључују престоницу Кијев и суседни регион.

„Ако се потрошња повећа увече, искључења могу бити повећана“, истакао је Зеленски у ноћном видео обраћању, поновивши апел грађанима да штеде струју.

Прогностичари очекују наставак снежних падавина у Кијеву до средине недеље, а температуре би требало да остану испод нуле Целзијусових степени.

Извор: Танјуг