Србија

ХОЋЕ ДА УКИНУ СРПСКИ ЈЕЗИК, НАПРАВЕ ВОЈСКУ! Опасни план за измену устава лажне државе

У НОВОНАСТАЛОЈ кризи око регистарских таблица, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти покушава да реализује још један опасан план: да формирање војске лажне државе „запечати“ и косовским уставом и да укине српски као службени језик!

Ова замка крије се иза његове намере да, након што се из косовског парламента повукло 10 посланика Српске листе у знак протеста због терора Приштине, у скупштинске клупе уведе „подобне“ Србе, који би у будућности гласали за све што им Курти „сервира“.

Наиме, за измене највишег правног акта који би садашње Косовске безбедносне снаге (КБС) легализовале као армију, потребно је да гласа најмање две трећине посланика у парламенту, укључујући и две трећине оних који имају резервисана места као припадници мањинских заједница. Гласови српских посланика, по садашњем уставу, кључни су и за доношење закона који се тичу употребе службеног језика, образовања, локалне самоуправе…

Брана изменама устава до сада су били посланици СЛ, који имају 10 од 20 загарантованих места у парламенту. Зато Курти после повлачења представника нашег народа из приштинских институција очајнички покушава да посланике СЛ замени „својим“ Србима, који би подржали све даље кораке ка заокруживању нелегалне независности Косова. Због тога су посланици СЛ технички верификовали мандате у скупштини, што не значи њихово враћање у институције, већ само спречавање да у клупе седну они који би гласали како Курти диригује.

На овај сценарио који „пакује“ Курти упозорио је и председник Александар Вучић, који је рекао да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера. Он је навео да ова акција има три циља.

Први је легализација позиције косовске војске, кроз измене устава.

Други је – такође кроз промене највишег правног акта – одузимање права на заступљеност Срба од 10 посланика од укупно 120 у приштинском парламенту, јер без гласова српских представника, по уставу, не могу да се доносе закони од виталног интереса, на пример о локалним изборима, употреби језика, заштити културног наслеђа.

И трећи циљ Куртија је да настави да формализује стационирање специјалних безбедносних снага на северу, под паролом борбе против криминала, а противно Резолуцији 1244 и свим договорима.

– Тиме што су посланици СЛ верификовали мандате избегли смо измену устава, промене службеног језика и то у правцу да српски више то не буде, избегли смо да се легализује војска Косова која би могла да иде на север. Нажалост, постојали су Срби који су били спремни да учествују у том плану и да све оно што је директно против припадника нашег народа испоруче онима који су хитро желели да све то проведу у дело.

Куртију се зато жури и да се одрже ванредни избори у четири српске општине на северу, које је после изласка Срба из институција председница Вљоса Османи расписала за 18. децембар. Српска листа ће те изборе бојкотовати, али како сада ствари стоје то неће бити случај са свим српским странкама. Тако је Партија косовских Срба, из које су поручивали да нема услова за одржавање избора, јуче најавила да ће на њима ипак учествовати, као и да ће њихов лидер Александар Јаблановић бити кандидат за градоначелника Лепосавића.

Своје кандидате за челнике Лепосавића, Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока до сада је пријавила и албанска Демократска партија Косова, док ће Митровачка грађанска иницијатива учествовати на изборима у овом граду. Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини одложила је рок за пријаву за учешће на изборима до 25. новембра.

ИЗДВОЈИЛИ МИЛИОНЕ ЗА НАОРУЖАЊЕ

КУРТИ уз помоћ западних савезника увелико „збија редове“ КБС, па се тако из буџета издваја све више новца за опремање и куповину наоружања. Ове године издвојено је 100 милиона евра, док је за следећу планирано 123 милиона европских новчаница. Претходних година усвојено је и неколико закона који се односе на трансформацију КБС у војску тзв. Косова и остало је само да се на то стави тачка и у уставу.

 

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930