Свет

КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ? Експлозија код највеће нуклеарке у Европи, Руси оптужили Украјинце

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјинска нуклеарна електрана Запорожје је гранатирана, јавила је руска државна новинска агенција Тасс, преноси Ројтерс.

Додаје се да су гранате „испаљене из Украјине“ пале у близини сувог складишта и да нису откривене радиоактивне емисије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) осудила је напад на нуклеарну електрану Запорожје под контролом Русије.

Њен генерални директор је рекао да су се одговорни за „снажне експлозије“ у тој области у суботу увече и недељу ујутро „играли ватром“.

– Вести од нашег тима јуче и јутрос су изузетно узнемирујуће. На месту ове велике нуклеарне електране дошло је до експлозија, што је потпуно неприхватљиво. Ко год да стоји иза овога, мора одмах да престане. Као што сам већ много пута рекао, играте се ватром! – рекао је Рафаел Гроси.

„У ономе што се чинило као обновљено гранатирање у близини и на локацији највеће нуклеарне електране у Европи, стручњаци ИАЕА у ЗНПП су известили седиште Агенције да се у кратком временском периоду у јутарњим сатима по локалном времену чуло више од десет експлозија“, наводи се у саопштењу ИАЕА, преноси Ројтерс.

Менаџмент фабрике рекао је стручњацима ИАЕА у фабрици да су оштећене неке зграде, системи и опрема, али „ниједна од њих до сада“ није критична за безбедност и безбедност.

Гранатирање нуклеарне електране Запорожје се наставља и до сада је забележено 15 погодака у објекте електране, изјавио је раније данас Ренат Карча, саветник директора руске компаније за производњу нуклеарне енергије Росенергоатом.

„Они нису само јуче гранатирали, они гранатирају данас, гранатирају сада. До сада је забележено око 15 погодака у објекте нуклеарне електране. Сваки артиљеријски удар на нуклеарну електрану доводи у опасност нуклеарну безбедност“, рекао је Карча за ТАСС.

Упркос гранатирању 19. и 20. новембра, нивои радијације „остају нормални“, рекли су руски званичници.

Електрана, која је највећа нуклеарна станица у Европи, под руском је окупацијом од марта, али и даље њоме управља украјинско особље.

Објекат су заузеле руске снаге убрзо након почетка рата. Русија и Украјина окривљују једна другу за гранатирање локације које је оштетило зграде и претило нуклеарном несрећом.

Пре инвазије Русије, овај објекат је обезбеђивао око петину електричне енергије Украјине. Био је приморан да ради на резервним генераторима неколико пута откако су га заузеле руске снаге.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: Блиц.рс