Свет

КИЈЕВ ПРЕД КАТАСТРОФОМ!

Градске власти у Кијеву упозориле су данас да је могуће потпуно гашење електричне мреже у главном граду, а украјински премијер Денис Шмихал је изјавио да је скоро половина енергетског система земље онеспособљена због руских напада.

Последњих неколико недеља Русија је појачала нападе на украјинске енергетске објекте, а у уторак и четвртак је циљала на енергетску инфраструктуру широм земље тешким ваздушним нападима, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нажалост, Русија наставља да изводи ракетне нападе на украјинску цивилну и критичну инфраструктуру. Скоро половина нашег енергетског система је угашена“, рекао је Шмихал после разговора са европским комесаром за трговину Валдисом Домбровскисом.

Кијев је један од градова који је најтеже погођен нападима ракета и беспилотних летелица, који су повремено прекидали снабдевање електричном енергијом, грејањем и водом у многим областима како се приближава зима, наводи британска агенција.

„Спремамо се за различите сценарије, укључујући потпуно гашење“, рекао је заменик шефа градске администрације Микола Поворозник.

Он није прецизирао шта би се догодило уколико се електромрежа потпуно угаси, али су званичници рекли да не разматрају евакуисање било ког града.

„Украјинска престоница Кијев, подручје око луке Одесе, као и више од десет других региона боре се са несташицама струје након непрекидних руских напада на енергетску инфраструктуру“, изјавио је вечерас украјински председник Володимир Зеленски.

„Ситуација са испоруком струје је тешка у 17 региона, као и у престоници“, казао је Зеленски у ноћном видео обраћању, пренео је Ројтерс.

Како је рекао, ситуација је веома тешка у региону Кијева, као и у самом граду, затим у региону Одесе и подручју Винице и Тернопила на западу и југозападу Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг