Свет

КИНЕСКИ АНАЛИТИЧАР: НЕ СЛУТИ НА ДОБОР! Руси тестирали авион судњег дана, запад у ПАНИЦИ

Недавни тестови руског „авиона судњег дана“ учинили су Запад прилично нервозним. Овај закључак донели су стручњаци кинеског издања „НетЕасе“.

„Са Ил-80 су извршена испитивања, у вези са стратешким нуклеарним ракетним подморницама које су у потопљеном положају. Авион је у стању да одржава стабилну везу са подморницом кроз водени стуб“, пишу аутори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њиховим речима, комуникацију летелице са подморницом обезбеђивали су ултрадуги таласи, помоћу подводне антене подморнице. Стручњаци верују, да ће они који су прошли тестове, несумњиво привући „повећану пажњу“ НАТО-а.

„Акције Русије учиниле су НАТО веома нервозним. Русија је недавно тестирала „авион судњег дана“ који симулира комуникацију са подморницама. Према војсци, тест је био веома успешан, што је доказало да летелица може да одржи стабилан контакт са подморницом“, тврде аутори чланка.

Командно место Ил-80, створено на бази цивилног авиона Ил-86, дизајнирано је за контролу војних трупа у нуклеарном рату. Конфликт ове врсте, ће онеспособити земаљске контролне пунктове, чворове и комуникационе линије, због чега је таква опрема на Западу добила надимак „летелица судњег дана“, напомиње публикација.

Сада Ваздушно-космичке снаге Русије имају четири таква авиона. У августу 2021. године, шеф Министарства индустрије и трговине, Денис Мантуров, најавио је почетак развоја нове „летелице судњег дана“, који би требало да замени Ил-80.

 

Извор: Вебтрибуне