Свет

КОЛИКИ СУ ВОЈНИ ГУБИЦИ РУСИЈЕ? Ево у ком периоду је највише страдалих и због чега

Кремљ је резервисан око јавног изношења података у вези са војним губицима у Украјин

Председник Русије Владимир Путин наводно је изгубио више од 1.500 војних официра, укључујући скоро 160 генерала и пуковника, откако је Русија напала Украјину пре девет месеци, према подацима који одражавају налазе независних истрага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ је резервисан око јавног изношења података у вези са војним губицима у Украјини. Последње податке дао је у септембру министар одбране Русије Сергеј Шојгу, који је рекао да је Русија изгубила 5.397 људи у рату, што је далеко мање од западних процена.

Тако је, на пример, амерички генерал Марк Мили сугерисао раније овог месеца, док су се Руси повлачили из Херсона, да су снаге Москве и Кијева претрпеле више од 100.000 жртава од почетка рата.

„Имамо преко 100.000 погинулих и рањених руских војника. Иста ствар вероватно и на украјинској страни. Много људске патње“, рекао је Мили, процењујуц́и да је око 40.000 украјинских цивила такође изгубило животе, а још 15 до 30 милиона је расељено.

На први поглед, америчка процена руских губитака изгледа слична оној коју је у недељу дао Генералштаб Оружаних снага Украјине, који је тврдио да је убијено 87.310 руских војника – укључујуц́и 600 у претходна четири дана.

Међутим, анализа америчког Центра за поморску анализу сугерише да на сваког руског војника који погине током рата у Украјини, између три до четири њихова сународника буду рањена на бојном пољу – што указује на значајну разлику у броју погинулих које наводе Кијев и Вашингтон.

Поред званичних канала, истражитељи су такође помно пратили рат у Украјини, претражујуц́и друштвене мреже и друге јавно доступне информације како би пратили и састављали доказе о развоју догађаја на бојном пољу.

Према једном таквом збиру, састављеном на Твитер налогу са ознаком КилледИнУкраине, који често укључује линкове до руских чланака и објава на друштвеним мрежама који потврђују руске жртве додате на њену јавну листу, Москва је сада изгубила више од 1.500 официра.

На листи наводних руских губитака, које је у понедељак цитирао украјински пуковник Анатолиј Штирлиц Стефан, налази се више од 150 пуковника и потпуковника, 205 мајора, 296 капетана и скоро 500 старијих потпоручника.

Што се тиче највиших чинова, на листи се налази осам генерал-мајора и два генерал-потпуковника, али наводи да је само пет од тих смрти – сви који припадају онима који имају прву титулу – потврђено. Неколико од ових губитака високог профила је нашироко објављено у међународним медијима.

Налази запањујуће подсећају на независну истрагу коју су прошле недеље објавили ББЦ Русија и руска медијска кућа Медиазона, а која је пребројала смрт око 9.311 руских војника, на основу потврђених извора који именују преминуле – од којих су 1.449 наводно руски официри.

Њихова заједничка истрага је открила да је већина наведених високих официра умрла у прва два месеца рата – када је руска војска посебно тешко страдала због лоше комуникације и логистике.

Али медији су известили да је стопа жртава и даље веома висока међу млађим официрима, од којих су многи млади и неискусни, и који умиру неколико пута већом стопом од стопе њихових потчињених.

ББЦ и Медиазона процењују да њихов списак чини само 40 до 60 одсто руских војника који су заиста сахрањени у Русији, на основу процене ситуације на око 600 гробља, и сугеришу да њихови налази подржавају број од 100.000 који је недавно дао Мили у Њујорку.

Након повлачења из Херсона, Путинове трупе су последњих недеља интензивирале нападе на украјинску енергетску инфраструктуру.

Институт за проучавање рата сугерисао је у суботу да су операције на обе стране у „критичним областима фронта“ на југу и истоку Украјине „заглављење“ због јаке кише и блата.

Међутим, Институт сугерише да би борба поново могла да се интензивира након што ниске температуре заледе земљу и омогуће лакше кретање.

Уочи руског Дана мајки у недељу, Путин се прошле недеље састао са мајкама војника који се боре у Украјини, рекавши им да он и цело руско вођство деле њихов бол.

 

Извор: Курир