Србија

„Курти задао смртоносни ударац Бриселском споразуму“

Београд — Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обратио се јавности на ванредној конференцији за медије.

„Обавештавамо јавност да је изјавом да га не интересује формирање ЗСО, Курти задао смртоносни ударац Бриселском споразуму и ударац свакој другој сарадњи у односима Београда и Приштине“, рекао је Петковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Због свега овога очекује се реакција државе Србије, посебно због бруталног кршења права и спорзума. Ово понашање Куртија је кап у препуној чаши, овакво понашање Приштине је превршило сваку меру“, рекао је Петковић.

„На такво понашање Аљбина Куртија, наш народ је одговорио јединствено и сложно. Веома су узнемирени и због тога је председник Вучић више од седам сати разговарао са више наших људи и представника Срба са севера КиМ. Сви су јединствени и одлучнида бране право на слободу кретања. Вучић им је рекао да их разуме, али им је и указао и на последице уколико дође до разградње Бриселског споразума“, навео је Петковић.

„Наш народ је јасно поручио да ће учинити све да се бори да одбрани право на опстана на КиМ. Наш народ ће на демократски начин пружити отпор… Оно што је Вучић рекао да ће се неће поновити нити погром, нити Олуја. Србија ће на крају да победи…“, навео је Петковић.

Курти је сменио полицајца Ненада Ђурића јер је стао у одбрану српског народа, објаснио је Петковић и навео да српски народ не жели регистарске таблице које покушавају да му се наметну.

На питање да ли ће Срби напустити институције на северу КиМ, он је истакао да је сутра планиран њихов састанак и да ће они одлучити. Петковић се, такође, осврнуо и на одстуство реакције међународне заједнице.

„Сити смо тог лицемерја и наивности са Запада. ми ћемо бранити наше правео да се чује истина, да се боримо за мир и стабилности… Када вас сатерају у чошак, када вам не дају шансу да одговорите, иако смо инсистирали да у Бриселу нађемо решење, сачувамо мир и стабилност, са друге стране имате понашање Аљбина Куртија је неприхватљиво са крајњим циљем да се протера Србија и наш народ са КиМ… То неће дозволити Београд“, навео је Петковић.

„Зато је наш народ израдио велику бојазан да му се не догоди да у камионима, приколицма иде у правцу централне Србије. То неће дозволити ни Београд, ни председник Александар Вучић“, рекао је Петковић.

Курти је, како каже Петковић, сменом Ђурића прекршио тачку 9 Бриселског споразума јер, како појашњава, за његово постављање, али и смену задужени су градоначелници четири општине са већинским српским становништвом на северу КиМ.

„Због оваквог понашања Приштине и намере да у потпуности притисне српски народ и по питању пререгистрације возила, али и смене Ђурића, на такво понашање наш народ одговорио је јединствено и сложно. Узнемирени су и због тога је јуче председник Вучић разговарао са њима“, наводи.

Како истиче, председник је јасно рекао и да је држава Србија уз свој народ на КиМ и да се никада више неће поновити Олуја или погром.

„Србија ће на крају да победи, данас имамо на челу председника који се бори за наш народ на КиМ и који их никада неће оставити на цедилу“, казао је он.

Извор: Б92