Србија

МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО МОРАТОРИЈУМА ЗА ИСПЛАТУ КРЕДИТА!

Професор Економског факултета у Крагујевцу и бивши председник УДружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да је ситуација у Србији због инфлације тежа него што је била у време короне. Зато, како је рекао, могуће је да се понови сценарио од пре две године када је Народна банка Србије због корона вируса прогласила мораторијум за отплату кредита.

– То би можда у једном тренутку било привремено решење, а трајно ће се наћи када се сузбију проблеми који су довели до настанка инфлације. Када инфлација крене, тешко се зауставља све док се не отклоне узроци који су до ње довели, а то је мало теже – казао је Дугалић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да је оно што НБС може да уради је да смањи количине новца у оптицају и смањи тражњу, али и додаје да је то “погрешан лек за болест коју имамо”.

– Прави лек је да дође до нормализације у снабдевању струјом, нафтом и гасом.”

Кад је реч о расту референтне каматне стопе, он каже да је тешко рећи до које границе може да иде референтна каматна стопа, јер не знамо колика ће бити инфлација.

– Ако инфлација буде 30 одсто, онда ће и референтна каматна стопа да расте. Ако се инфлација задржи на неких 12 до 15 одсто, референтна каматна стопа неће превише расти – објаснио је Дугалић.

Опасност од инфлације већа од рецесије
Они који владају светом сматрају да је већа опасност од инфлације него од рецесије у коју ће ући светска економија, тврди професор.

– Рецесија се решава, али када инфлација крене то је спирала и њу је тешко зауставити. Кретање инфлације у нашој земљи увек подстакне велика понуда новца, односно експанзивна монетарна политика, а ми то нисмо имали. У овом случају то је лоша конкуренција. Произвођачи хране злоупотребљавају ову ситуацију и повећавају цену својих производа користећи ове околности које имамо и то онда повећава и општи ниво цена на тржишту – наводи Дугалић.

Професор Економског факултета коментарисао је и дешавања на тржишту некретнина у Србији и рекао да се мали број станова купује на кредит.

– Већина станова се купује за кеш. Нормално би било да пореска управа или полиција дође и каже одакле вама 300.000 евра у кешу – каже он. Дугалић наводи да је много новца из Украјине и Русије унето у земљу, а да су некретнине један од начина да се заштити финансијска актива.

 

Извор: Блиц