Издвајамо Православље

МОНАХ АРСЕНИЈЕ: Неко се роди са породичним проклетством од прабабе, прадеде, чукундеде који је направио неко зло а Бог…

Беседе монаха Арсенија Јовановића, игумана манастира Рибница у селу Паштрићи код Мионице, сви прате са посебним интересовањем. Ово су неке од његових порука које изазивају пажњу:

„Ми сви глумимо. Сви имамо улоге. Сви глумимо на Фејсбуку, постављамо своје најбоље фотографије, своје најлепше мисли. А онда када упознамо девојку у природи и видимо да није тако лепа, или тако паметна као што се приказивала на Фејсбуку, кажемо „ти си мене преварила. Ми се плашимо да будемо то што јесмо. Плашимо се свог смирење, зато лажемо.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један Србин не може да се покори паметнијем сународнику. Иако зна да је он паметнији и бољи, он не може да се покори. И уместо да каже „брате, ти си од мене способнији, води, ја ћу бити уз тебе – бићемо јачи заједно“. Не, ми ћемо се борити док га не оборимо. Ми не допуштамо бољима да нас воде. “

„Незнање се рачуна као велики грех. Нама је дато да се учимо целог живота. Ако се нисмо научили Светом писму то је грех. Онда можемо бити преварени. Зато, чуда су још увек могућа. Један од чуда је што Србија има веронауку.

Ја се молим Богу да се поврати љубав. Као што је Христос волео оне који су га разапели. То је Христова љубав у срцу. Кад човек стекне љубав у срцу, он онда воли све људе – то је велики подвиг који се стиче кроз смирење. Кроз велики труд и то је тај идеал.

Ми носимо последице од првородног греха. Не, нисмо криви због тога, али носимо последице. Тај неко ко се родио са породичним проклетством од прабабе, прадеде, чукундеде који је направио неко зло, истина је да се од те породице се склонио Бог. Онда наступа та демонска сила која тиранише потомство. Почињу да се рађају деца која су незгодна, намћораста, непослушна.

То дете оде од куће постане криминалац… То се дешава јер демонска сила стиче власт и удара по оној деци која су рањивија, осетљивија… Демон приступа баш таквима који могу бити велики. Да случајно тај велики не би човечанство наградили нечим великим, Луцифер им приступа и води их на своју страну. Такви људи пострадају и бивају то што бивају.

Ми се против тога боримо молитвом и учимо их вери. Они се морају изборити тиме кроз молитву“,речи су монаха Арсенија Јовановића.

Извор: Курир.рс/Република