Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Курти на њихов ЗАХТЕВ одлаже примену казни за возаче са СРПСКИМ ТАБЛИЦАМА

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објавио је да прихвата захтев САД и да за 48 сати одлаже примену мере кажњавања возача са српским регистарским ознакама.

„Захваљујем амбасадору Ховенијеру на његовој посвећености и ангажовању. Прихватам његов захтев за одлагањем за 48 часова мере изрицања казни за нелегалне „КМ“ (и друге) аутомобилске таблице. Срећан сам што ћу радити са САД и ЕУ на проналажењу решења у наредна два дана“, објавио је Аљбин Курти на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички амбасадор Џеф Ховенијер је претходно објавио да су Сједињене Америчке Државе забринуте због тога што Београд и Приштина нису постигли споразум за решење кризе на Косову и Метохији.

„Ми смо од косовске владе затражили да одложи за 48 сати примену мере кажњавања, како би омогућила Европској унији и Сједињеним Америчким Државама даље ангажовање страна на проналажењу решења“, навео је Ховенијер.

Стејт департмент: И Курти и Вучић треба да направе уступке

Претходно, портпарол Стејт департмента Нед Прајс саопштио је да су САД разочаране што Београд и Приштина нису успели да се договоре о решењу за спор око регистарских ознака.

Поручио је да и Курти и председник Александар Вучић треба да направе уступке како би били сигурни да неће бити угрожене деценије тешко постигнутог мира, у ионако крхком региону.

„Придружујемо се Европској унији у позиву Косову да одмах обустави све планиране мере, које би довеле до ескалације тензија, укључујући и наметање казни за возила. Обе стране треба да се уздрже од предузимања провокативних корака, да испуне своје обавезе у оквиру дијалога који води ЕУ, и да се конструктивно ангажују на постизању одрживог решења“, истакао је Прајс.

Полиција у Приштини најавила је јуче, после неуспешних преговора у Бриселу и позива западних званичника и председника Александра Вучића да се сачува мир, да ће данас у осам часова почети да спроводи меру кажњавања власника возила са српским таблицама.

На могућу ескалацију упозорио је јуче и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је поручио да се она мора избећи и да Кфор остаје на опрезу.

Из команде мисија Кфора и Еулекса истакли су да њихови припадници, иако су присутни на терену, не могу да преузму улогу полиције и да то није у њиховом мандату.

У исто време, јуче поподне су примећени покрети специјалних јединица Приштине у оклопним возилима из базе Белведере на југу Митровице ка северу, где су иначе смештене четири базе мобилне јединице граничне полиције.

Тензије на Косову и Метохији појачане су у претходном периоду упркос апелима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, које су Куртију упутиле више позива да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Срби на северу не желе да мењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од последњих веза са централном Србијом.

Зато су, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина, пре две недеље напустили институције у Приштини и на северу Косова и Метохије, укључујући и више од 500 полицајаца.

Патроле Еулекса су од тада на улицама на северу, а претходних дана су појачане.

 

Извор: Курир