Свет

НАПАДНУТА РУСИЈА: Уништени борбени хеликоптери (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Крајем октобра снажна експлозија потресла је руску базу у близини границе са Летонијом, уништивши два њихова јуришна хеликоптера.

Министарство одбране Украјине објавило је ту вест у Телеграму, не преузимајући директно одговорност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информативној платформи База, а информацију је потврдило Министарство одбране Украјине, активирањем експлозива уништена су два Камов Ка-52 Хокум-Б и један хеликоптер Ми28Н. Оштећена су још два хеликоптера. Наводно је за један хеликоптер било причвршћено 400 грама експлозива ТНТ, који се из непознатог разлога није активирао.

Ако је све тачно, онда је ово први напад украјинских снага дубоко унутар руске територије, преноси портал Вар Хистори. Ранији случајеви саботаже углавном су се дешавали у пограничним регионима, најчешће у Белгороду, и на Криму.

Снимак је снимљен током дана и приказује човека у маскирној одећи и црним рукавицама како саставља експлозивну направу од детонатора МД-5М и ВЗД-6Цх. Реч је о уређајима који делују са закашњењем до шест сати, а експлозив је активиран током ноћи.

Руски медији јавили су о експлозијама врло брзо након што су се догодиле, али руско Министарство одбране још није коментарисало случај. Објављени су бројни извештаји који откривају да безбедност на аеродрому Керетје већ годинама готово да не постоји, а неименовани званичник је за РСЕ рекао да је у војну базу прилично лако ући.

„Можете прошетати до писте и ући у било које оближње село“.

Уништени хеликоптери Ка-52 Алигатор су најнапреднија војна возила која Русија има.

Према подацима британског Министарства одбране, Русија је на почетку инвазије имала 90 таквих хеликоптера, али се тај број од тада смањио. Наводно су изгубили најмање 23 од њих.

Значајно је и то да се ради о бази у којој су некада били стационирани руски стратешки нуклеарни бомбардери, а непознати број надзвучних бомбардера Тупољев Ту-22М вероватно је ту и данас. У оквиру базе се врло вероватно налази и складиште за нуклеарне бомбе, мада је немогуће сазнати да ли се тамо тренутно налазе бомбе и, ако да, колико.

Извор: Јутарњи лист