Србија

НАШ ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ: Стиже нам зима

У другом делу следеће недеље треба очекивати јачање антициклона.

У Србији погоршање уз кишу, локално и обилњу, снег само на вишим планинама И то углавном западног И средишњег дела региона. У понедељак на кратко суво, а у уторак и среду ново погоршање уз падавине и јак ветар

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како најављује Марко Чубрило у најновијој временској прогнози за Србију, у недељу и даље претежно облачно али ће киша бити знатно ређа и слабија у односу на суботу. Снежна граница током дана у паду на око 700мнв и над већим делом планина БиХ, северне Црне Горе и Србије ће бити услова за снег, али ће се снежни покривач формирати углавном преко 900 метара надморске висине и то тамо где падавине буду јаче.

– Захлађење ће тек после подне стићи до југоистока Србије. Дневни максимум до +4 на северу и западу до око +12 на југоистоку региона. Ветар у окретању на умерен, северозападни. Крајем дана смањење облачности и постепено резведравање, пво на северозападу региона – пише метеоролог.

У понедељак ујутро хладно, над већим делом региона уз услове за слаб мраз, док ће током дана бити променљиво облачно и углавном суво уз слаб ветар. Дневни максимум од +4 до +11 степени Целзијуса, стоји у прогнози.

– У понедељак увече јак хладан фронт ће стићи до севера Италије и условити развијање Ђеневског циклона који ће уз јачење брзо преместити над Јадран. Под утицајем тог циклона у уторак следи ново погоршање времена уз јак и олујан ветар и падавине. Положај циклона ће бити такав да се знатно већа количина падавина очекује над западним, југозападним, јужним и средишњим пределима, док би истоку региона све до уторка увече или среде могло бити суво – прогнозира Чубрило.

Путања циклона ће највећи део региона поставити у његов топао сектору тако да ће максимуми и на планинама често бити превисоки за снег и углавном ће се кретати од +7 до +14 степени Целзијуса. Изузетак би требао бити крајњи запад региона где би уз знатно ниже температуре снега било преко 600 метара надморске висине, наводи се.

– С обзиром на велику разлику у ваздушном притиску узмеђу центра и периферије циклона, ветар ће у уторак нагло јачати и после подне ће над средњм и јужним Јадраном бити до олујног југа, на северном олујне буре, а у кошавском подручу олујне кошаве – пише Чубрило.

Пролазних падавина ће после подне бити и над средишњим и северним деловима региона, док ће се на југу углавном заржати суво, а орографских падавина ће бити над целим потезом Динарида.

– Увеће ветар у слабљењу, циклон ће се брзо попунити (ослабити) и тиме ће се атмосфера смиривати. У среду се још повремено очекује киша понегде док ће ветар окренути на слаб до умерен, северозападни, а снежна граница ће се спустити на око 700мвн. Дневни максимум у среду од +6 до +12 степени Целзијуса – наводи метеоролог.

У другом делу следеће недеље треба очекивати јачање антициклона уз стабилно и претежно ведро време. Ноћи ће бити хладне, понегде уз слаб мраз, а дневни максимуми углавном од +8 до +12 степени Целзијуса, што је мало изнад просека за ово доба године, стоји у прогнози.

Извор: Nportal