Србија

НАША ЗЕМЉА У ВРХУ НАЈЗАГАЂЕНИЈИХ! Шта може да нам се деси кад честице загађења уђу у организам?

Извор: јутјуб принтскрин

Агенција за заштиту животне средине саопштава да загађење ваздуха у Београду и 12 градова Србије изазивају индивидуална ложишта и топлане, и позивају грађане да воде рачуна које енергенте користе

Већ данима, посебно ујутру и увече, Београд али и многи други градови у нашој земљи нађу се на врху листа најзагађенијих у свету. Лекари саветују посебно деци и старима да у таквим условима не бораве напољу. Агенција за заштиту животне средине саопштава да загађење ваздуха у Београду и 12 градова Србије изазивају индивидуална ложишта и топлане, и позивају грађане да воде рачуна које енергенте користе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нездрав, тако је оцењен квалитет ваздуха у Београду ових дана. Загађенији ваздух од Београђана, данас у свету дишу становници Лахора у Пакистану, Њу Делхија и Дубаија.

„Те топ листе само одражавају ситуацију када поредимо Београд са другим светским вишемилионским градовима. Међутим, подаци показују да је ситуација гора у многим местима у Србији. Београд је био између 17. и чак 30. места у претходна два дана, у самој Србији према концентрацији ових загађујућих материја“, наводи Дејан Лекић, аутор Апликације „Икс еко-ваздух“.

Агенција за заштиту животне средине саопштава да загађење изазивају индивидуална ложишта и топлане:

„Тренутно загађење је, поред поменутих емитера загађујућих материја, поспешено и пољем високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом. Прекорачења концентрација суспендованих честица ПМ10 у последња два дана измерена су у Беочину, Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту.“

Киша и ветар били би спас у овом тренутку, али ветар можемо да очекујемо тек у петак. Стручњаци указују да има мера које и на кратак рок могу да помогну.

„Ја сам данас прочитао да је Њу Делхи, који се суочава са врло сличним проблемима, забранио саобраћај свих камиона који се користе у грађевинарству, зато што је утицај једног камиона са дизел-мотором на квалитет ваздуха једнак десетини аутомобила“, наводи Лекић.

Шта се дешава кад опасне честице уђу у крвоток

СЗО аерозагађење прогласила је за високо хазардно, а саме честице за канцерогене материје. И није штетан само онда када видимо његову боју и осетимо мирис који штипа за нос. Стручњаке много више забрињава дуготрајно загађење чак иако је слабијег интензитета. Када те ситне опасне честице уђу у крвоток, болест је неминовна.

„Крвотоком оштећују и друге органе, пре свега кардиоваскуларне. Фактори су ризика за цереброваскуларни инсулт и фактор ризика за друге малигне болести, не само за плућне. Труднице које су боравиле у регијама које су више загађене рађале су децу која су касније имала чешће плућне болести“, наводи Михаило Стјепановић, пулмолог у Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије.

Најопаснији је за хроничне болеснике, старе, труднице и децу предшколског узраста. Лекари саветују да би и они здрави, у пуној снази требало да избегавају рекреацију у раним јутарњим и вечерњим сатима јер је тада концентрација штетних честица највећа.

 

 

Извор: Ртс, Еспресо

Ознаке