Свет

НАТО ПРЕТИ НАКОН ПАДА РАКЕТА НА ПОЉСКУ! Бранићемо сваки педаљ НАТО територије

Након што су две ракете из Украјине пале на територију Пољску, уследиле су реакције држава НАТО чланица.

Две ракете залутале из Украјине, пале су на територију Пољске у близини града Прзеводов, на граници са Украјином. Према првим информацијама, две особе су погинуле, а пољски премијер Матеуш Моравјецки је наводно сазвао хитан састанак са владиним званичницима о националној безбедности и одбрани, јавља Ројтерс, позивајући се на портпарола владе на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланице НАТО-а оштро су реаговале на дешавања у Пољској, наводећи да ће у уз консултације са савезницима „бранити сваки педаљ територије НАТО алијансе“.

АП је даље известио да је САД обавештајни званичник потврдио да су руске ракете пале у Пољску, где је двоје људи погинуло.

Премијер Виктор Орбан, наговестио је да Мађарска сазива Савет одбране.

Мађарски званичници су најавили и да сазивају свој савет за одбрану, објавио је портпарол владе Золтан Ковач на Твитеру:

„Најновије вести из Пољске су највише забрињавајуће. Блиско се консултујемо са Пољском и другим савезницима. Естонија је спремна да брани сваки педаљ територије НАТО-а. Потпуно смо солидарни са нашим блиским савезником Пољском“, потврдило је Министарство спољних послова Естоније.

Летонски министар одбране Артис Пабрикс објавио је на Твитеру о руском ракетном нападу на Пољску, написавши:

„Моје саучешће нашој пољској браћи по оружју. Злочиначки руски режим испалили су ракете које не гађају само украјинске цивиле већ су и слетеле на територији НАТО-а у Пољској. Летонија је у потпуности уз пољске пријатеље и осуђује овај злочин“, написао је летонски министар.

Пентагон је известио да не може потврди извештаје да су две руске ракете прешле у Пољску и убиле две особе, преноси Ројтерс. Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је током брифинга у уторак:

„Ми смо упознати са извештајима штампе у којима се наводи да су две руске ракете погодиле локацију унутар Пољске близу границе са Украјином. Могу вам рећи да у овом тренутку немамо никакве информације које би потврдиле те извештаје и да то даље испитујемо“, саопштено је из Пентагона.

Извор: Мондо