Свет

Научник предвидео четири региона света које чека хаос и масовна миграција

Научник Рокстром је предвидео масовну миграцију из Бразила, Индије, делова Африке и Азије.

За мање од 50 година могло би да почне масовно исељавање из Бразила, Индије, делова Африке и Блиског истока због пораста температура, рекао је климатолог Јохан Рокстром у интервјуу немачком листу Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према предвиђањима научника, загревање од 2,4 степена прети Земљи непредвидивим и „катастрофалним” последицама и створиће потпуно нове услове за живот. Вероватно ће део планете престати да буде насељен.

„Можда ће већ 2070. године, већина региона света у близини екватора бити довољно врућа да угрози животе људи. То се односи на већи део Бразила, као и на делове Африке, Блиског истока и Индије, “, изјавио је Рокстром.

Просечна годишња температура у овим регионима може да пређе 30 степени, што представља директну опасност по живот људи, рекао је климатолог.

„Дугорочно, моћи ћете да живите само у климатизованим собама или ћете морати да емигрирате. За сиромашне, ово ће бити једини излаз“, рекао је научник.

Рокстром је подсетио да је чак и сада просечна температура на Земљи на највишој тачки од леденог доба. Он је предвидео да ће отапање леда на Гренланду и Антарктику поплавити приобална подручја широм планете.

„Море би могло да порасте седам метара. Бангладеш или Малдиви би тада имали огромне проблеме, попут Мумбаја, Менхетна и Хага“, додао је климатолог.

Научници редовно упозоравају на опасности глобалног загревања а 2015. године више од 190 земаља потписало је Париски климатски споразум. Његов циљ је смањење емисија, технолошки преопремање и прилагођавање текућим променама. Очекује се и повећање удела обновљивих извора енергије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке