Свет

НЕМА ПРЕГОВОРА, САМО РАТ И НИШТА ДРУГО! Зеленски ушао у жесток сукоб са АМЕРИЧКИМ ГЕНЕРАЛШТАБОМ!

Администрација америчког председника Џоа Бајдена покушава да увери Володимира Зеленског да не притиска Украјину на мировне преговоре са Москвом, након што је амерички генерал позвао на мирно решење сукоба

Према украјинским и америчким званичницима које је тај лист интервјуисао, Вашингтон је сигнализирао Кијеву да свако зимско затишје у борбама „не значи да би преговори требало да се одрже одмах“, истовремено обећавајући да ће наставити да пружа војну подршку Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Забринутост Украјине да би САД могле да натерају Кијев да тражи мировно решење са Москвом подстакнута је недавним коментарима генерала Марка Милија, шефа Заједничког генералштаба америчке војске, који је рекао да Украјина не може да оствари војну победу, напомињуц́и да би зима могла да буде прилика за дипломатски ангажман.

„Када постоји прилика за преговоре, када се може постићи мир, искористите је. Искористите тренутак“, навео је он. Русија и САД одржале су у понедељак разговоре на високом нивоу у Анкари. Бела кућа је касније инсистирала да било какво „решавање рата у Украјини“ није на столу, сугеришући да се преговори воде око нуклеарног оружја и америчких држављана у руском притвору, док је Москва одбила да открије о чему су стране разговарале.

Према америчким званичницима, поруке Вашингтона о дипломатском решењу украјинског сукоба „заоштравају односе“ између Вашингтона и Кијева. Ово је додатно подстакнуто новим расколом између америчких званичника, при чему неки тврде да је прерано за мировне преговоре, док други верују да зима представља шансу за дипломатију.

Ова друга група врши притисак на своје колеге у Вашингтону да размотре „озбиљније“ нову прилику за преговоре, али до сада нису успели да убеде америчког председника Џоа Бајдена и многе чланове његове администрације, наводи се у извештају. Москва је више пута најављивала да нец́е искључити разговоре са Кијевом, оптужујући Украјину за недостатак ангажмана.

Украјински председник Владимир Зеленски поставио је услове за било какве преговоре са Русијом, који укључују „обнављање територијалног интегритета Украјине, надокнаду за сву ратну штету и кажњавање сваког ратног злочинца“. У октобру је такође потписао указ о забрани било каквих преговора са председником Владимиром Путином.

 

Извор: Информер