Свет

НЕМАЧКА ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ЕУ И САД! Издали их, гледају своје интересе, Брисел и Вашингтон оштро осудили!

Немачки канцелар састао се са кинеским председником у Пекингу. Са собом је повео огромну привредну делегацију, укључујући представнике Дојче банке, ‘Фолксвагена’ и ‘Сименса’. Брисел и Вашингтон то оштро осудили.

Немачки канцелар Олаф Шолц разбеснео је своје савезнике у ЕУ и САД одласком у Пекинг на састанак са кинеским председником Си Ђинпингом. Шолц је повео са собом велику делегацију привредника из скоро свих сектора – од текстилног, преко банковног и фармацеутског, до ауто-индустријског. То је наишло на осуде Брисела и Вашингтона, који се оштро противе сарадњи најјаче европске економије са Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оладио Макрона

Шолц је први западни лидер који је посетио Кину од почетка пандемије коронавируса. Са собом је повео представнике највећих фирми, међу којима су били директори „Адидаса“, Дојче банке, „Сименса“, „Бионтека“, „Бајера“, „Фолксвагена“, БМW-а и БАСФ-а.

Сарадња
Посета ће додатно унапредити узајамно разумевање и поверење између две земље
Си Ђинпинг

Си Ђинпинг му је приредио срдачан пријем и после састанка са њим изјавио је да Немачка и Кина, као две велике земље с великим утицајем, треба више да доприносе глобалном миру и развоју. Си је истакао да је Шолц први европски лидер који је посетио Кину након 20. Националног конгреса Комунистичке партије и да је то његова прва посета Пекингу као немачког савезног канцелара.

– Посета ће додатно унапредити узајамно разумевање и поверење између две земље и продубити њихову сарадњу у различитим областима, што даје могућност за планирање раста билатералних веза у будућности – рекао је Си.

Немачки канцелар је, с друге стране, рекао Сију да је добро што је организован директан сусрет два лидера у напетим временима, док траје рат у Украјини, „који ствара проблеме за глобални поредак заснован на међународном праву“. Шолц је, такође, казао да су двојица државника разговарала о питањима односа Европе и Кине, борбе против климатских промена и глобалне несташице хране, као и о начинима за развијање кинеско-немачких економских односа.

Међутим, на Шолцову посету Кини Запад не гледа благонаклоно. На европској сцени, како медији пишу, немачки савезници су забринути да би Шолц могао да поткопа напоре да се постигне заједнички приступ ЕУ према Кини, те да се Пекинг суочи са „непоштеним трговинским праксама и његовом подршком рату Русије против Украјине“.

Посебно је бесан француски председник Емануел Макрон, који је, такође, хтео део „кинеског колача“. Он је крајем прошлог месеца предложио Шолцу да са својим пословним делегацијама отпутују у Кину како би „показали политичко јединство и да Си не може да дели европске земље тако што ће њихове економске интересе окретати једне против других“. Међутим, Шолц је то одбио, те је сам са својом привредном делегацијом отишао у Кину. Незадовољство Шолцовом посетом изразио је и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, који је рекао да западне земље треба да смање своју зависност од Кине.

Амерички притисак

С друге стране, и Вашингтон је поручио да Немачка, чија се привреда ионако у великој мери ослања на Кину, не би требало да повећава зависност од те земље. Американци су успели да спрече Немачку да Кини прода контролни пакет куповином терминала највеће немачке луке у Хамбургу. Наиме, кинеска фирма „Коско“, која има удео у 37 лука широм света, укључујући Ротердам и Пиреј у Европи, дала је понуду за 35 одсто хамбуршке луке, међутим, из амбасаде САД у Немачкој су захтевали да Берлин то не дозволи. Тако су Немци, под притиском Вашингтона, Кинезима продали само 24,9 одсто луке.
Упркос томе што је подлегао америчким притисцима, Шолц је са својом привредном делегацијом у Пекингу потписао низ уговора који нису обелодањени, а који се сигурно неће допасти Вашингтону.

 

 

Извор: Информер