Свет

НЕМАЧКА У ХАОСУ ЗБОГ ЕНЕРГЕНАТА: 17.000 Предузећа пред банкротом

Ове и следеће године у Немачкој ће расти број банкротираних предузећа пре свега због поскупелих енергената, усијане инфлације и проблема са ланцима снабдевања.

Финансијске проблеме сада има 300.000 домаћих предузећа, наводи ревизорска агенција Цриф у у уторак објављеној студији за коју је прошла кроз податке безмало три милиона фирми.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Надувани трошкови за енергију, застоји у ланцима снабдевања и инфлација праве проблем многим компанијама“, изјавио је менаџер немачке филијале Цриф Франк Шлајн. Он тешкоће приписује и слабијој домаћој потрошњи „због поскупљења и инфлације“.

Агенција прогнозира да ће број корпоративних банкрота у Немачкој ове године бити за 3,6 одсто већи него 2021. „Сада рачунамо да ће у 2022. 14.500 предузећа бити инсолвентно“, рекао је Шлајн, док ће у години која долази тај број нарасти на 17.000.

Прошле године је, према званичним подацима, било 13.993 банкрота фирми, најмање од ступања садашње регулативе на снагу 1999.

То је, међутим, због посебних пандемијских прописа, односно прогледавања кроз прсте предузећима која би под нормалним околностима пропала због неликвидности или презадужности.

Нормалне околности су поново ступиле на снагу 1. маја прошле године, а до почетка ове биле су изузете још само фирме које су претрпеле штету у поплавама на лето 2021.

Извор: ДПА