Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: САД и ЕУ на ивици економског РАТА Бајден је овим потезом изиграо Брисел

Фото: Јутјуб

Европа и Сједињене Америчке Државе нашли су се на ивици трговинског рата због одбијања Вашингтона да дозволи европским произвођачима да учествују у програму о борби против климатских промена, пише „Шпигл“.

– САД су обећале да ће инвестирати милијарде у ‘зелене’ технологије, истовремено провоцирајући Европљане. Нацрт закона са субвенцијама од више милијарди за борбу против климатских промена, амерички Конгрес је, на Бајденов предлог, одобрио летос. Међутим, Европљани су тек сада схватили да ће субвенције добити само они који се баве производњом у Америци – наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор чланка је истакао да протекционистичке мере Сједињених Држава могу довести до економског рата са Европском унијом. Према мишљењу извршног потпредседника Европске комисије Валдиса Домбровскиса, у америчком законодавству постоји низ неправедних одредби којима се крши међународно право.

– Европљани морају да инсистирају на томе да се у овом процесу поштују прописана правила међународне трговине. Бићемо чврсти по овом питању – рекао је Домбровскис у коментару издању.

Истовремено, нагласио је да овакав развој догађаја није потпуно неочекиван за Европу и позвао је Вашингтон на преговоре.

У августу је Представнички дом америчког Конгреса одобрио пакет иницијатива, усмерених на смањење инфлације у земљи који подразумева издвајање средстава у висини од 430 милијарди долара. Велики део тих средстава намењен је климатским програмима.

 

Извор: Srbija Danas