Свет

НЕМАЧКУ ЧЕКА ШОК 1. ЈАНУАРА! Немци гледају у бројке и не верују!

Фото: Pixabay.com

Иако Немци имају најскупљу струју у ЕУ, ових дана милиони домаћинстава добили су обавештење о поскупљењу струје од Нове године

Нека повећања су драстична, па ће тако Rheinenergie из Келна од јануара струју наплаћивати око 55 центи по киловат сату, што је повећање од скоро 130 одсто. Поред Келна, поскупљење је драстично и у Минхену, где ће киловат-сат од Нове године коштати 61,9 центи. Раније је то било 25 центи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нова година почиње огромним таласом поскупљења електричне енергије“, рекао је Торстен Шторк, енергетски стручњак на порталу за поређење цена Веривокс.

Рхеиненергие из Келна се позива на високе трошкове набавке: „У односу на претходну годину, цене на берзама струје су порасле за више од 300 одсто, на врхунцу више од десет пута. Уз то расте и мрежарина“.

Портал за поређење цена Check24 пише да је у Немачкој повећањем цене струје од Нове године погођено „око 7,3 милиона домаћинстава“.

Повећања у просеку 60,5 одсто

Повеања цена на почетку нове године су веома различита широм Немачке, па се тако у Градској Електропривреди у Потсдаму (Бранденбург) цена повећава за око 21 одсто – на 46,5 центи по киловатсату.

У Манхајму Баден-Виртемберг од јануара струја кошта нешто мање од 45 центи уместо досадашњих 27 центи, док ће источнонемачки добављач енергије EnviaM (Саксонија) убудуће наплаћивати 48,1 цент, што је 20,1 центи више него раније.

Према прорачунима, домаћинство са годишњом потрошњом од 5.000 киловат-сати је у новембру 2020. године у просеку плаћало 29,4 цента, а годину дана касније – 31,6 центи. Тренутно је просек 42,7 центи.

Порези и доплате чине нешто више од половине цене струје по киловатсату и то је један од разлога зашто је цена струје у Немачкој толико висока у односу на друге земље ЕУ, наводи Дојче веле.

Као Један од главних разлога најновијег екстремног поскупљења струје сматра се екстремно повећање цена гаса, као последица сукоба у Украјини.

Ограничења цена гаса и струје

Савезна влада је јуче донела најављени нацрт закона, односно низ мера којима ограничава цене гаса и струје и тиме отворила пут за одлуке парламента. Према нацрту закона, од 1. јануара 2023. домаћинства и мала предузећа би основну квоту струје од 80 одсто потрошње из 2021. добијала по фиксној бруто цени од 40 центи по киловат сату, а остатак по тржишној цени.

Индустријске фирме ће добити гарантовану нето цену од 13 центи по киловат сату за основну квоту од 70 одсто потрошње 2021. године. Када је реч о гасу, домаћинства и мала и средња предузећа ће добити загарантовану бруто цену гаса од 12 центи по киловат сату за 80 одсто потрошње из 2021. године. Ова ограничења цена струје и гаса важиће до априла 2024.

Грађани и фирме биће ретроактивно растерећени за јануар и фебруар, односно, обрачун ће се извршити у марту и за претходна два месеца. Олакшица, односно ограничење цене струје биће делимично финансирано опорезовањем такозваног додатног профита који фирме остварују на тржишту електричне енергије.

То се односи на све произвођаче струје, дакле и нуклеарне електране, оне на угаљ и произвођаче зелене струје од ветра и сунца, који су недавно имали користи од високих цена на берзи. То одузимање додатног профита у висини од 90 одсто ће се вршити од 1. децембра, а та пракса би требало да се заврши најкасније до 30. априла 2024. године.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс/Sputnikportal.rs

Ознаке