Свет

НЕМЦИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА САКРИЈУ, КРИЗА УЗИМА ДАНАК! Објављене су забрињавајуће бројке

Фото: Pixabay.com

Пословна клима за самозапослене и микро предузећа поново се погоршала у Немачкој, показало је истраживање Минхенског института за економска истраживања Ифо

Као резултат, егзистенцијална забринутост приметно расте и 19,5 одсто компанија у овом сегменту види свој економски опстанак угроженим. То је знатно више од 7,5 одсто у целој привреди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изгледи најмањих привредних субјеката посебно су лоши у малопродаји и грађевинарству.

„Успоравање привредног раста изазива посебне проблеме самозапосленима и микро предузећима“, прокоментарисао је Клаус Волрабе, шеф истраживања на Институту Ифо.

„Егзистенцијална забринутост је приметно порасла“, додао је он.

И у овом истраживању смањен је број самозапослених и микро предузећа која су задовољна текућим пословањем. Приметно су се погоршала и очекивања за наредне месеце. Ово је у супротности са расположењем у немачкој економији, где је индекс очекивања благо порастао. Забринутост се односи на све привредне гране, али су изгледи за најмање привредне субјекте посебно лоши у малопродаји и грађевинарству.

Ифо од прошлог августа израчунава индекс пословне климе за самозапослене и најмања предузећа са мање од девет запослених. Као и у индексу за читаву привреду, он обухвата све индустрије, али наглашава услужни сектор. У октобру је индикатор пао на -25,0 поена, након што је био на -20,9 поена у септембру.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: информер.рс/24ur

Ознаке