Свет

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ! РУСИЈА ЋЕ ДА „НАПАДНЕ“ БЕЛОРУСИЈУ? Стручњаци откривају Путинов план

Институт за ратне студије објавио је нову анализу стања у Украјини.

У својој новој анализи сукоба у Украјини, Институт за ратне студије наводи да је дводневно гранатирање изазвало велику штету у нуклеарној електрани Запорожје. Они тврде да је наставак представљања нуклеарне претње вероватно тактика којом Руси настоје да консолидују анектирану територију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мало је вероватно да ће сами артиљеријски удари пробити заштитне јединице које штите сваки нуклеарни реактор. Континуирано спајање радиолошких и нуклеарних несрећа и текућа дискусија о опасности од катастрофе у нуклеарној електрани Запорожје вероватно је део шире руске информативне операције усмерена на подривање западне подршке Украјини и представљање руске контроле над електраном као кључног за избегавање нуклеарне катастрофе“, наводи се у анализи.

Строжа медијска цензура
ИСВ такође наводи да руска влада наставља да повећава контролу над руским информационим простором. Један руски војни блогер је приметио да покушаји Русије да контролише информативни простор „изгледају као маче против носорога“ у поређењу са страним „тинк тенковима“, непрофитним организацијама и независним медијима. Из тог разлога, кажу, у Русији се спрема нови закон који би додатно појачао државну цензуру над медијским простором.

ФСБ такође припрема уредбу којом би се забранило ширење информација о руској војсци, чиме би се, наводно, такође ставила строжа контрола на дискурс међу руским војним блогерима и другим сличним изворима који често расправљају и критикују тактичке, оперативне и стратешке димензије рата у Украјини. „И закон о Думи и декрет ФСБ-а показују да се руска влада бори да контролише информациони простор јер све више критика на рачун руске војске долази и изнутра и споља“, пише ИСВ.

„Руси планирају лажне нападе на Белорусију“
ИСВ такође наводи да су украјинске обавештајне службе известиле да руске специјалне службе планирају лажне нападе на белоруску критичну инфраструктуру, посебно на нуклеарну електрану Островец. Кажу да је то вероватно покушај притиска на Белорусију да уђе у рат са Украјином.

„ИСВ је раније оценио да улазак Белорусије у рат остаје мало вероватан због високог домаћег ризика који би мешање представљало за опстанак режима Александра Лукашенка. Мало је вероватно да ће потенцијални лажни напади променити ове факторе“, пишу у новој анализи.

Недостатак дисциплине
У својој анализи, ИСВ се такође позвао на видео снимак који показује да су украјински војници убијали руске ратне заробљенике. Неколико руских војних блогера користило је садржај снимка да критикује руску војску и мобилизацију. Један је приметио да је снимак снимања Макјевке јасан пример да мобилисаним регрутима недостају основни морал и дисциплина, и тврдио да је смешно што се толико руских војника уопште предало украјинским трупама.

„Подела између војних блогера који критикују пуцњаву у Макијевки симбол је руских војних неуспеха, а Кремљ је користи да промовише информативну операцију против украјинске војске која може додатно фрагментирати информациони простор“, пише ИСВ.

 

Извор: Мондо