Свет

НИШТА ОД ГАСА? ГАСПРОМ ЗАВРЋЕ СЛАВИНУ! Украјина задржава гас намењен Европи!

Руска државна компанија „Гаспром“ најавила је да ће прекинути испоруке гаса ка Европи који се извози преко територије Украјине, оптужујући власти у Кијеву да су у земљи задржале укупно 52,5 милиона кубних метара гаса намењеног Молдавији!

На другој страни, у Кијеву демантују да су блокирали испоруку и да су све уговорене количине гаса према Молдавији уредно прослеђене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једини гасовод за Европу

– Количина гаса коју је „Гаспром“ осигурао за транзит у Молдавију преко Украјине већа је од физичке количине која је прешла границу Украјине и Молдавије – објавио је „Гаспром“ у саопштењу и најавио да ће од понедељка, 28. новембра, почети да смањује количине гаса намењеног за Европу ако се настави транзитни дисбаланс гаса кроз Украјину за купце у Молдавији. „Гаспром“ тврди да је у мерној станици „Суџа“ евидентирана већа количина гаса од оне која је забележена на граници између Молдавије и Украјине. Молдавија је део дуга за новембар исплатила у понедељак, док је на територији Украјине задржано 52,5 милиона кубних метара гаса намењеног овој земљи.

Мерна станица „Суџа“ остала је једина преко које се руски гас извози у западну и централну Европу након што је гасовод Северни ток 1 оштећен у септембру у експлозији, коју су Шведска, Данска и Немачка описале као саботажу. Преко овог гасовода руски гас се директно извозио у Немачку. Саботажа је извршена и на гасоводу Северни ток 2, који није ни пуштен у рад управо због почетка руске инвазије на Украјину.

Украјина је одбацила оптужбе из Русије да задржава гас намењен европским земљама:

Проблеми у Молдавији

– Ово није први пут да Русија користи гас као средство политичког притиска – рекла је Ољха Белкова у име украјинске државне компаније за транспорт гаса и додала:

– Ово је тешка манипулацијама чињеницама да би се оправдала одлука о додатном ограничењу извоза гаса у европске земље.

На другој страни, власти у Молдавији, једној од најсиромашнијих европских државе, затражиле су помоћ од Европске уније због великог поскупљења енергената које су погурале инфлацију. Званичници су одбацили оптужбе „Гаспрома“, објашњавајући да је само реч о привременим резервама.

– Руски гас намењен Молдавији привремено је у Украјини због смањења потражње почетком новембра и несташице залиха овог енергента из Русије – изјавио је председник управе „Молдовагаса“ Вадим Чебан.

 

Извор: Курир