Србија

НОЋАС ЈЕ ПОЧЕЛА ПРВА ФАЗА ПРОГОНА СРБА!? Косовска полиција издаје опомене

САМО неколико минута после поноћи, у ноћи између понедељка и уторка, почела је прва фаза прогона Срба, а према плану премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Припадници тзв. косовске полиције на административном прелазу Јариње уручили су прву опомену једној жени, јер су на њеном аутомобилу биле регистарске таблице које издају државни органи Србије.

Према Куртијевој замисли, дељење „укора“ због КМ и таблица са ознакама градова на Косову и Метохији требало би да се спроводи до 21. новембра. Потом би се прешло на кажњавање са по 150 евра свих који немају регистрацују РКС.

Председник Општине Северна Митровица Милан Радојевић уверен је да уручивање опомена на прелазима Јариње и Брњак сигурно неће променити став Срба по питању пререгистрације:

– Срби на северу КиМ заиста нису никоме претња, желимо да живимо живот достојан човека. С наше стране неће бити никаквих инцидената или проблема, све док не буде изречена прва казна, што може да се догоди за 21 дан. Али, видећемо шта је реалност на терену.

Он је рекао да не може да замисли ситуацију да косовска полиција пише казне санитету или аутобусу који превози децу само зато што имају КМ ознаке, а да Срби стоје са стране. С тим ознакама, како је указао, може да се путује свуда по свету, осим на КиМ, и то због хира једног човека из Приштине.

Да се наши сународници неће одрећи својих регистарских ознака уверили су се репортери „Новости“, који су јуче око поднева затекли далеко већу гужву из правца Косова и Метохије, него из централне Србије. Миладин Ристић, из Грабовца код Звечана, који се са кћерком враћао из централне Србије, директно је поручио:

– Никада нећемо променити КМ таблице, јер за тим нема ни потребе.

Као и остали саговорници „Новости“, житељи севера покрајине, и он је уверен да је једнострана Куртијева одлука о пререгистрацији срачуната како би се Срби узнемирили, уплашили и да би се изазвали немири.

Иначе, на прелазу Јариње био је присутан и велики број новинарских екипа, углавном из приштинских редакција на албанском језику. Надомак пункта косовске полиције, из правца Лепосавића, била су паркирана и два аутомобила Еулекс полиције чија су два припадника пратила ситуацију на терену.

ОЗНАКА ТЕРОРИСТА У СЕЛУ СУВИ ДО

НА огради породичне куће Илије Филиповића у мултиетничком селу Суви До, у општини Липљан, исписан је црним словима натпис ОВК што је узнемирило и ову и остале српске породице које живе у овом крају, саопштила је Канцеларија за КиМ.

– Од почетка прошле године ово је 20. пријављени случај исписивања графита озлоглашене терористичке организације на српским школама, кућама, вртићима, па се свакако не може посматрати као изоловани случај, већ планско и осмишљено застрашивање и узнемиравање Срба с циљем да се протерају са КиМ – наводи се у саопштењу.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930