Србија

ОД 01.ЈАНУАРА НОВА ПРАВИЛА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ!

Од 1. јануара 2023. године важиће нови услови за одлазак у пензију.

У складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2023. године важити нови услови за одлазак у пензију, подсећају из ПИО фонда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2023. години 63 године и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања.Код мушкараца и даље важе исти услови, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2023. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 60 година живота, а женама најмање 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота.

У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

Померање услова за одлазак у превремену старосну пензију предвиђено је до 2024. године, када ће за остваривање ове врсте права за оба пола бити потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

 

Извор: Мондо

Ознаке