Србија

ОД 1. ЈАНУАРА ПОСТАЈЕ ОБАВЕЗНО: Синиша Мали упутио позив

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је отварајући конференцију „Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду“, да је увођење електронских фактура у пословање привреде вероватно најважнији реформски потез у последњих 20 година.

Ми смо на плану увођења е-Фактура испред Француске, која планира да их уведе 2027. године, испред Шпаније која ће их увести 2026, испред Словеније, која је донела закон, али га још није ратификловала у парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми у овом тренутку имамо преко 20.000 корисника јавних средстава, целу државу, која је већ у систему електрнских фактура и највећи број привредника – истакао је Мали.

Ово је по мени пример како можемо да повећавамо конкурентност и атрактивност наше привреде, јер смо то урадили на предлог привредника како би они своје пословање унапредили, учинили га транспарентнијим, конкурентнијим и како би повраћај ПДВ-а добили у краћем временском периоду.

– Позивам све привреднике који су у систему ПДВ-а, а још нису прешли на електронске фактуре да ураде то што пре, јер је од 1. јануара наредне године обавезно коришћење еФактура за све који су у систему ПДВ, апеловао је министар финансија.

Користи су, каже, огромне, јер је систем бесплатан и транспарентан, и привредник тачно зна шта је купио и продао у промету између правних лица.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

 

Ознаке