Србија

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ! Међутим не могу да вас казне ако их немате, у овоме је фора

Законска обавеза употребе зимских гума ступа на снагу од 1. новембра и трајаће до 1. априла 2023. године.

Возачи су обавезни да на сва четири точка имају зимске пнеуматике. И то само уколико на коловозу има снега, леда или поледице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То подразумева и да, у наведеним условима, минимална дубина шаре газећег слоја зимских пнеуматика мора да буде четири милиметара.

Многи се прибојавају казни, које иду од 10.000 до 20.000 динара за оне који немају зимску опрему, а решење дилема на друштвеним мрежама дао је Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја. Он је написао да наплате казни неће бити од 1. новембра.

– Не креће никаква наплата казни за зимске гуме, јер су оне обавезне у периоду од 1. новембра до 1. априла само ако су на коловозу снег, лед или поледица.

Дакле, они који нису заменили пнеуматике не могу бити кажњени, осим уколико с летњим гумама не возе када пада снег или има леда или поледице. Вожња у сувим условима с летњим пнеуматицима после 1. новембра није кажњива. Међутим, ако се догоди саобраћајна несрећа, возач возила које нема зимске пнеуматике плаћа казну и сву штету насталу у незгоди.

Такође, у периоду од 1. новембра до 1. априла на путевима изван насељених места обавезно је у возилу имати ланце или „чарапе“ за точкове, односно неко прописано средство за повећање отпора пнеуматика.

 

Извор: Курир