Свет

ОДЛУЧУЈУЋА БИТКА!? Руси су једним потезом срушили америчку стратегију у Украјини?

Генерал Митар Ковач коментаришући повлачење руске војске, истакао је да је на време донета правилна одлука јер би у супротном 30.000 руских војника могло да остане изоловано.

– Можемо слободно рећи да се ово припрема месецима уназад. Стратегија САД у Украјини, заједно са Украјинцима, била је да то буде нека наметнута одлучујућа битка где ће се осрамотити руска војска и направити преокрет у овом рату. Намерно су правили изолацију тог дела руских снага, њих негде око 30.000 војника, да им се укине могућност логистике, трупа, материјала, као и снабдевање цивилног становништва. Негде око 250.000 цивилног становништва је са оне стране Дњепра, односно западно од Дњепра. Све је то наравно праћено и процењивано са руске стране, донета је правовремена и правилна одлука. Што људи емотивно реагују који, да тако кажем, нису довољно способни да анализирају право стање, и у Русији па и овде код нас и то емотивно доживљавају. Може се опростити јер је то израз недовољне стручне компетентности – рекао је Ковач у емисији „Актуелности“ на ТВ Хаппy.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нико не би те трупе смео да остави тако изоловане за нека два месеца, објашњава он.

– Нису Американци џабе дали „химарсе“ и хаубице 155мм и скоро порушили и железнички мост, и централу и сам главни мост у Херсону, а све је то била припрема изолације тих трупа. На време је руска страна донела одлуку, прешла на леву обалу Дњепра, источну страну, која се може бранити са далеко мањим снагама, где се део трупа може одвојити за други део ратишта. То ће учинити и украјинска војска. Срешће се те војске на другом делу ратишта, вероватно на запорошком делу или у Доњецку и даље – сматра Ковач.

 

Извор: Ало