Свет

ОВАКВА КРИЗА СЕ НЕ ПАМТИ: Стотине војних авиона у ваздуху, ракете лете са обе стране

Тензије између Северне и Јужне Кореје достигле су у среду највиши ниво у више од три деценије.

Обе стране су лансирале ракете у море преко демаркационе линије, док је Северна Кореја такође испалила више од стотину комада артиљеријске муниције у демилитаризовану зону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Размена ватре је почела у среду тако што је Северна Кореја лансирала најмање 23 пројектила у море, од којих је једна слетела на мање од 60 километара од обале Јужне Кореје, што је навело да су се сирене за ваздушни напад у Јужној Кореји огласиле први пут после неколико година.

Спорни пројектил није пао у територијалне воде, већ у ексклузивну економску зону Јужне Кореје, али је прешао северну граничну линију, спорну поморску линију разграничења између две Кореје.

Узвраћена ватра

Јужнокорејски председник Јун Сук Јеол најавио је „брз и чврст одговор“ на „провокацију“ Северне Кореје и наредио узвратну ватру. Авиони јужнокорејских ваздухопловних снага испалили су три вођене ракете ваздух-земља у море северно од северне граничне линије. Према званичним изворима, радило се о прецизним крстарећим ракетама АГМ-84Х/К домета до 270 километара.

„Председник је приметио данашњу севернокорејску провокацију као делотворан чин упада пројектила на територију, пробијајући граничну линију по први пут од расцепа“, саопштила је канцеларија Јун Сук Јеола.

Северна Кореја је испалила више од 100 артиљеријске муниције са положаја на источној обали земље у демилитаризовану зону, кршећи споразум из 2018. у којем су се Пјонгјанг и Сеул сложили да не спроводе непријатељске акције у пограничним областима.

До размене ватре дошло је током заједничких америчко-јужнокорејских војних маневара, операција „Будна олуја“, која је почела у понедељак. У оквиру заједничких вежби учествује на стотине ратних авиона који симулирају нападе 24 сата дневно.

Само неколико сати пре него што је Северна Кореја испалила своје ракете, Пјонгјанг је захтевао да Вашингтон и Сеул обуставе вежбе, упозоравајући да се „војно насиље и провокације више не могу толерисати“.

Нуклеарни тест

Северна Кореја је касније током дана потврдила да су лансирања била одговор на војне вежбе.

„Неумерени покрети непријатељских снага у правцу војног сукоба створили су смртоносно озбиљну ситуацију на Корејском полуострву“, рекао је Пак Џонг Чон, секретар Централног комитета Севернокорејске радничке партије.

Он је у изјави скренуо пажњу да се чак и назив вежбе везује за „Пустињску олују“ и рекао да број укључених летелица доказује да је вежба „агресивна и провокативна“.

Пјонгјанг је ове године испалио рекордан број пројектила – чак 56, скоро дупло више него 2019. године, када је испаљено највише ракета у било којој години од 1985. Извори у Вашингтону и Сеулу тврде да је Северна Кореја завршила све припреме за спроведе нови нуклеарни тест, први после 2017.

Извор: Јутарњи лист